(FOTO) Bili smo na otvorenju novoizgrađenog GP Ivanica, prisustvovao i gradonačelnik Franković

384

Novoizgrađeni granični prijelaz Ivanica u općini Ravno u Hercegovini, a na putnom pravcu Trebinje – Dubrovnik, svečano je otvoren danas.

Svečano su ga otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula. Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Novi prijelaz urađen je sa četiri trake i svom ostalom infrastrukturom potrebnom za brži protok ljudi i roba, a njegovu renovaciju prokomentirao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović. 

-Uspjeli smo sukladno našim planovima otvoriti granični prijelaz Ivanica koji daje europsku dimenziju Bosni i Hercegovini,a ujedno je i najjužniji prijelaz prema Uniji. Nadam se da ćemo sve prijelaze BiH dovesti na ovu razinu – kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović te dodao: -Ovaj standard prijelaza je najviši standard, čak idemo ispred naših susjeda koji su dio EU. Nadamo se da će i oni svoj prijelaz završiti u narednoj godini, tako da olakšamo protok ljudi, roba na ovim prostorima pogotovo u turističkim mjesecima. 

Također Čović je stavio poseban naglasak na značaj ovog kraja. 

– Dubrovnik je najznačajnije turističko sjedište u Europi, a bojim se da mi još ni izbliza ne iskorištavamo njegovu blizinu. Upravo za razvoj ovog kraja s ove strane BiH granice možemo u ime izvršnih vlasti i lokalne samouprave učiniti puno više za one koji su odlučili da svoje vrijeme češće provode u Dubrovniku te vjerujem da je to posebna šansa za jedan turistički jal te razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. 

BiH mediji priupitali su Čovića koliko je bitno otvaranje GP Ivanica bez GP Gornji Brgat na što je odgovorio da znači itekako puno.
 -Znači naše opredjeljenje s jedne strane, a s druge strane znači jedan motiv, poticaj i obvezu da će Republika Hrvatska, siguran sam, stići ovu dinamiku s kojom smo mi napravili GP. Razumijem vaša pitanja, dosegli smo najveći standard a s druge strane ćemo imati malo zastoja. No, uvjeren sam da ćemo do kraja ljeta iduće godine imati granični prijelaz u punom profilu i sa strane BiH i sa strane RH – kazao je Čović posebno ističući kako su oni ti koji su prvi krenuli u renovaciju GP-a.

Također Čović smatra da će se renovacijom graničnih prijelaza ne trebati, nego morati popraviti odnosi u punom smislu između Trebinja i Dubrovnika.

 -Vjerujem da će se odnosi popraviti do kraja otvaranja. Mislim da Trebinje na ovom prijelazu može graditi svoju strategiju razvoja.  Ne vidim ni jednog razloga zašto Trebinje ne bi bio centar, logistička potpora Dubrovniku koji sam po sebi tako profilira s takvim opterećenjem turista te samom srećom da ima toliki broj turista koji su zainteresirani za to područje – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Čović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *