(FOTO) BOJE MOGA GRADA: Otvorena izložba Fehima Feše Vukotića

477

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Fehima Feše Vukotića „Boje moga Grada“ otvorena je večeras u Luži. 

Dubrovački umjetnik Fehim Feša Vukotić stvorio je novi ciklus slika prožet dubokom vezanošću uz njegov Grad kojeg je ovjekovječio na platnu kroz vividni kolorit koji ujedno postaje njegovim zaštitnim znakom. Izložba se sastoji od ukupno više od petnaestak slika tehnikom akrila na platnu, gdje je umjetnik svojim brzim i smirenim potezima kista uz naglašenu kolorističku raskoš, realizirao priču o stanjima i raspoloženjima njegovog rodnog grada. Fehim Vukotić izlaže radove koji su snažno nadahnuti kolorističkim ekspresionizmom, dok se u pogledu perspektive i kompozicije slikar poziva na neku vrstu reda okomica i dijagonala te zrakasto raspoređenih linija čime se stvara dojam zaigranosti, ali i motivske vezanosti umjetnika uz njegov životni prostor.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Motivi Vukotićevog slikarstva postojani su, jasni i stabilni. Sve što Dubrovnik ima počevši od Straduna, Orlandovog stupa, gradskih zidina, kule Minčete (koja je gotovo prisutna na svakoj slici), Zvonika pa sve do gradskog porta u kojem usidrene miruju koloristički „vesele“ barčice neodvojivi su dio umjetnikova života, vidno transponirani u drugi oblik gotovo nadrealističke stvarnosti Grada koji ostaje njegovom vječnom inspiracijom. Koloristička vedrina u simbiozi s precizno izvedenim geometrizmom uvlače nas u pozitivnu atmosferu prema životu i umjetnosti otkrivajući neraskidivi lanac: Grad – ljubav – život – duša. Fehim Vukotić neosporno spada sjajnoj generaciji modernih dubrovačkih umjetnika koji se ovim izloženim radovima iskazao kao slikar koji osjeća duh Grada, njegove neponovljive ugođaje, kolorističku vedrinu koja kao da pjeva u dinamičnoj orkestraciji boja i neprocjenjiv osjećaj da svaka slika prenosi autorove (skrivene) poruke. Stvarajući čvrsto oblikovane strukture izbalansiranog kolora novih, začudnih kompozicija, Vukotić je postigao vlastitu slobodu kreacije, ali i slobodu interpretacije od strane gledaoca iz čega se može iščitati latentna poruka da je jedna od bitnih karakteristika umjetnosti sloboda doživljaja svakog pojedinačnog djela.

Fehim Feša Vukotić rođen je 28. prosinca 1953. godine u Dubrovniku. Slikarstvo, kao trajna opsesija, zaokuplja ga posljednjih 35 godina života iako aktivno izlaže tek zadnjih desetak godina. Unatoč autodidaktičkom radu, njegove izložbe svojom estetskom kvalitetom i kvantitetom privlače veliki broj publike, a nije izostala ni pozitivna kritika povijesno – umjetničke struke. Umjetnik baštini dubrovačku likovnu tradiciju dok je autentični likovni izričaj formirao platnima snažnog kolorita, preplavljenima motivima Grada. Živi i radi u Dubrovniku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *