(FOTO) DOMI SUM: Zanimljiva i edukativna izložba u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

394

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik večeras je otvorena postavom vrlo zanimljiva izložba Domi sum, koja je djelo kustosica Jadranke Sulić Šprem i Ane Kuzman te Frane Čizmića, arhivista Državnog arhiva u Dubrovniku. Likovni postav osmislile su Jadranka Sulić Šprem i Ana Kuzman. 

Ana Kuzman, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i koautorica izložbe Domi sum objasnila je kako je došlo do ideje postavljanje ovakve jedne izložbe.

– Tijekom našeg rada u Prirodoslovnom muzeju postavljali smo mnoga pitanja koja nam nisu bila jasna, a odnosila su se na samu povijest muzeja. Krenuli smo s istraživanjem i tako se rodila ideja, kad smo skupili mnogo informacija o povijesti, da napravimo jednu izložbu koju će pratiti katalog kako bismo neke stvari ostavili za iduće generacije.

Dodala je da je priprema izložbe bila jako zahtjevna.

– Bilo je ujedno i jako zanimljivo upustiti se u nešto što nije naša struka. Izložba se pripremala nekoliko mjeseci, a materijal se skupljao više godina – istaknula je Kuzman.

Jadranka Sulić Šprem, kustosica i koautorica izložbe objasnila je zanimljiv postav izložbe.

– S obzirom na to da je tijekom povijesti Muzej često selio i prirodoslovne zbirke tražile su svoj dom, jednako tako su i marljivi zaposlenici Muzej smatrali svojim domom. Vođeni tom idejom likovni postav je napravljen u obliku doma, to jest, stubište smo iskoristili kao izložbeni prostor te smo ga uredili kao predsoblje, radnu sobu, blagovaonicu i dnevni boravak. U tim prostorijama smo istaknuli biografije najznačajnijih zaposlenika i drugih javnosti poznatih osoba koji u dali najveći doprinos i sačuvali jezgru fundusa do danas – kazala je Sulić Šprem.

Zašto je došlo do osnivanje Domorodnog muzeja? Koje su sve razvojne faze Muzeja? Zašto se prirodoslovni odjel izdvojio iz sastavnice Dubrovačkog muzeja? Gdje je sve muzej selio? Zašto je bio zatvoren za javnost trideset godina? Tko su Lucijan Marčić, Zora Karaman, Milivoj Ulaga i Andrija Lesinger? Samo su neka od pitanja na koja odgovor možete saznati ako posjetite ovu jedinstvenu izložbu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *