(FOTO) Festival pekmeza, džema i marmelade: Što su sve vrijedni OPG-ovci pripremili

353

Festival pekmeza, džema i marmelade u organizaciji udruge DEŠA Dubrovnik i Dubrovačke naranče te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Dubrovnik, nakon jučerašnjeg otvaranja, danas je okupio mnoštvo ljudi ispred crkve sv. Vlaha koji su došli vidjeti i kušati tradicionalne proizvode  koji su pripremani u obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima.

Bilo je tu svega, od broštulanih mjendula, suhih smokava, arancina i limuncina, salame od smokava, svih vrsta pekmeza, džemova i marmelada, prikli, do likera i rakija, balzama za usta od prirodnih sastojaka…

Marko Radelj iz OPG-a ‘Pave Radelj‘ iz Konavala objasnio je kako danas prezentira domaće proizvode od maslinovog ulja, preko tradicionalnih proizvoda od suhih smokava, arancina, limuncina i meda do više vrsta džemova.

– Turisti se oduševljavaju našim proizvodima jer po butigama ovo ne mogu naći. Jako dobro prihvaćaju sve proizvode i žele sve kušati, još kad im se prezentiraju uz neku povijesnu notu oduševljenju nema kraja – kazao je Radelj.

DSC 0401

Matea Petranović iz OPG-a ‘Druga strana’ pokraj Šibenika objasnila je što proizvode i što ih turisti najčešće pitaju.

– Imamo pekmeze, ušećerene bademe, kolač od smokve i domaće likere od Maraske travaricu, Mediteranski liker i liker od smokve. Najbolje se prodaje višnja ona je stvarno kraljica likera. Gosti nas najviše pitaju mogu li prenijeti to u avion. Zanima ih je li i Hrvatske, kako se pravi. Mnoge također zanima naša salama od smokve, pa im objasnimo da mi imamo kolač od smokve koji je oblika salame, ali da je to kolač od smokava i maslinova ulja bez šećera s dodacima poput lješnjaka, mjendula i slično, još kad im kažemo da je to energetska bomba onda se oduševe – objašnjava Petranović.

DSC 0394

Podsjetimo, jučer je zamjenica župana Žaklina Marević svečano otvorila 11. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade. Tom je prilikom istaknula kako je ovo hvalevrijedna manifestacija, koji svojom raznolikošću i ponudom značajno obogaćuje turističku ponudu Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Festival traje još sutra od 9 do 17 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *