(FOTO) ISPRAĆAJ SV. LEOPOLDA: Kiša nije spriječila vjernike da se oproste od sveca

212

Nakon što je jučer u večernjim satima sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije stiglo u Dubrovnik, danas u 14 sati Dubrovčani su ispratili tijelo sveca koje kreće prema Splitu.  

 

Današnju misu u 7 sati predvodio je don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla Lapad, u 9 sati misu je držao fra Marinko Šakota, župnik župe sv. Jakova iz Međugorja, te svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 
Podsjetimo, sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića boravio je u Zagrebu od 13. do 18. travnja 2016. godine, te je to bila prigoda da mons. Ilija Janjić, biskup svečeve rodne Kotorske biskupije, izrazi želju da svetac pohodi i svoj rodni kraj što se ove godine i ostvarilo. 

Bogdan Ivan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg Novom. Kao dječak bio je uzornog ponašanja s osjećajem za druge. Sa 16 godina ušao je u talijansko kapucinsko sjemenište, a prilikom stupanja u novicijat dobio je redovničko ime Leopold. S 24 godine zaređen je za svećenika, nakon studija filozofije u Padovi i studija teologije u Veneciji. Boravio je u više kapucinskih samostana, a poglavarima je još u početku izrazio želju da se vrati u domovinu i radi na jedinstvu kršćana smatrajući to svojim osobitim pozivom od Boga. U svom apostolskom djelovanju sav se predao pomirenju ljudi s Bogom te je postao poznat kao vrstan ispovjednik kojem su svi rado dolazili. Skoro 40 godina ispovijedao je i po deset sati dnevno! Preminuo je 30. srpnja 1942. u Padovi, a narod ga je odmah počeo štovati kao sveca što su crkvene vlasti nakon procesa potvrdile, pa je Leopold Bogdan Mandić svetim proglašen 16. listopada 1983. godine u Vatikanu, a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. Sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik je i Dubrovačko-neretvanske županije. Njegova subraća kapucini šire njegovo štovanje među narodom, ali se ono već proširilo među vjernicima cijele Crkve.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *