Iskorištavanju starijih i bolesnih radi imovine namjerava se stati na kraj

155

Dodatna zaštita za starije osobe i njihovu imovinu te proširenje uloge obiteljske medijacije neke su od novosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, što ga je Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ovaj tjedan uputilo u javnu raspravu.

 

– Kako bismo zaštitili prava i interese osoba s invalidnošću i smanjili smještaj u institucije, ovim Zakonom proširuje se krug osoba koje mogu ostvariti status njegovatelja. Zbog bolje integracije u zajednicu, omogućit će se nastavak korištenja prava na osobnu invalidninu i kad se osoba privremeno ili trajno zaposli. Cilj nam je jačanje obitelji i obiteljskih odnosa, pa se planira uvođenje usluge obiteljske medijacije ne samo kao dosad, vezano uz roditeljsku skrb, već i za, na primjer, dogovor članova obitelji na koji način će zajednički skrbiti o roditelju koji je osoba s invalidnošću ili starija i nemoćna osoba i sl. – kaže ministrica Nada Murganić. 

Liječnici, odvjetnici i bilježnici Iskorištavanju starijih i bolesnih osoba radi njihove imovine, što se najčešće radi sklapanjem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, namjerava se stati na kraj dodatnom zabranom sklapanja ugovora o otuđenju ili opterećenju njegove imovine. Takav ugovor s korisnikom ne smije ni sada sklopiti pravna ni fizička osoba koja obavlja djelatnost socijalne skrbi, kao ni fizička osoba koja je zaposlena u istoj djelatnosti. Dakle, ugovor o uzdržavanju sa starijim korisnikom koji zauzvrat daje svoju imovinu ne može sklopiti nitko iz doma za starije osobe, ni vlasnik ni osoba koja u domu radi, kao ni udomitelj, socijalni radnik i sl. A ubuduće ga neće smjeti sklopiti ni bračni ili izvanbračni partner, pa ni srodnik u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja, odnosno braća i sestre svih djelatnika u sustavu socijalne skrbi. 

– Zadovoljni smo što se takva odredba predviđa jer bilo je slučajeva u koje su bili umiješani ljudi koji vode domove ili udomitelji. Ovo je bio i zahtjev pučke pravobraniteljice. Međutim, to je nedovoljno. Tražili smo takvu zabranu i za liječnike, odvjetnike i javne bilježnike – kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). 
U Ministarstvu tvrde da su takve primjedbe dobrodošle u javnoj raspravi koja traje i pozivaju sve da im ih pošalju. Obiteljskim zakonom koji je u izradi predvidjet će se svojevrsna zaštita starijih osoba u obliku preventivnih savjetovanja. Kako bi se poticala njihova socijalna uključenost, osobama s invalidnošću njihova plaća više neće biti prepreka za priznavanje prava na osobnu invalidninu. Oni sada ostaju bez invalidnine ako, recimo, privremeno nađu posao i zarade, pa poslije ponovno moraju u proceduru kako bi nastavili primati invalidninu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *