(FOTO) Otvorena izložba „Devet baba po ledu se valja“; podsjetnik na konavoske božićne običaje

132

Izložba Muzeja i galerija Konavala „Devet baba po ledu se valja“, autorice Jelene Beželj, otvorena je danas u žitnici „Rupe“. Riječ je o prvom gostovanju Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima.

Kustosica Arheološkog muzeja u Konavlima i autorica izložbe Jelena Beželj objasnila je što znači naziv ‘Devet baba po ledu se valja’.

– Babe su zapravo prikle, to je ono zadnje što ostane u kaćunu od tijesta i to se baci na ulje. Nisu male poput dubrovačkih prikli, u Konavlima su veće. Također, broj devet je značajan jer devet puta se kroz blagdansko razdoblje prigaju. Zapravo je ova izložba podsjetnik na one stare običaje kad nije bilo bitno ništa materijalno, već je bilo bitno zajedništvo. Bilo siromašna kuća ili bogata svi su imali iste običaje i najvažnije je bilo ono duhovno i ljubav koja se prožimala kroz sve te blagdane – kazala je Beželj.

Naime, veselje Božića u Konavlima se navještavalo s pola godine i to brojeći vrijeme u „tricama“. Sve je započinjalo na Veliku Gospu raznim pripremama i rabotama u polju, a završavalo na Božić.

Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja istaknula je značaj ove izložbe kako za Konavle, tako i za područje Grada.

– Radi se o etnografskom području. Značaj je taj što je ovo projekt koji je hvale vrijedan. Muzeji i galerije Konavle su odlučili zaboravljene božićne običaje izvući iz zaborava i oživjeti ih. Želja nam je bila da dubrovačka publika upozna te običaje koji su bili u Konavlima, ali prepozna u njima i običaje Grada jer sigurno su bili povezani – istaknula je Vilać.

Izložbu prati katalog, a ostat će otvorena do 14. prosinca 2017. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *