(FOTO) RASPRAVLJALO SE O PARKU GRADAC! Viđen: ‘To su pluća Grada’

565

U popodnevnim satima u Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika održana je javna rasprava s građanima na kojoj se raspravljalo o programu za provedbu natječaja za uređenje parka Gradac koji godinama nije održavan i kojem je pod hitno potreban netko tko će ga vratit u život te u stare dane kad je bio čist i pun zelenila bez isčupanih stabala koji također prijete svima onima koji upravo u tom gradskom parku vole boraviti. No, park Gradac osim što je jedna od rijetkih zelenih površina grada Dubrovnika već je i prvi gradski park kojeg su izgradili građani te je iz tog razloga šteta i sramota da stoji u staju u kakvom je trenutno. Također, na današnjoj raspravi izabran je i predstavnik građana, Davor Lucianović. 

-Danas smo ovdje zbog programa za provedbu natječaja za uređenje parka Gradac. Sveučilište u Dubrovniku je sa svojim stručnim timom izradilo program za provedbu natječaja po kojim se propisuju osnovni, funkcionalni i oblikovni zahtjevi za uređnje parkovnog prostora na parku Gradac. Činjenica da je park unazad više pola stoljeća sustavno neodržavan te više manje prepušten stihiji degradacije-kazala je doktorica znanosti Mara Marić sa Sveučilišta u Dubrovniku. 

No, park Gradac osim što je među rijetkim zelenim površinama u Gradu, on je i prvi gradski park. 

-Park Gradac, ako uzmemo obzir i Lokrum, jedan je od najznačajnijih spomenika parkovne arhitekture iz doba historicizma. Gradac je rezultat angažmana i rada dubrovačkih građana 19.stoljeća. Njega su izgradili građani u suradnji s Općinom što je veoma važno i na to su generacije Dubrovačana bile ponosne-kazao je Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti te je dodao kako je upravo on veoma važan za Grad jer se nalazi na lokaciji kojoj su blizu i Pile i Sveučilište te ga je nazvao plućima Grada. 

Ljubo Nikolić smatra da je utjecaj građana u ovakvim projektima presudan te da upravo zato i postoji gradsko vijeće i tijela lokalne samouprave da slušaju što građani trebaju i žele.

-U ovakvom smislu ovakvo događanje je za pozdravit, najviše iz razloga što je ovo prvi zbor građana nakon dugo vremena. Znamo da gradski kotari ne funkcioniraju te smo inzistirali da se povjerenstvo za verifikaciju programa za natječaj za obnovu parka Gradac proširi sa dva člana-jedan predstavnik struke i Društva arhitekata dok bi drugi član bio predstavnik građana – kazao je Nikolić te dodao:

-Park Gradac trebao bi biti javni prostor kojeg Dubrovniku itekako nedostaje-zaključio je.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *