(FOTO) SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DEKUBITUSA! Muhoberac:’ Dekubitus u velikoj mjeri ovisi o radu med.sestara’

444

Danas se obilježava Svjetski dan dekubitusa i upravo iz toga razloga medicinske sestre su održale skup u kojem su pobliže pričale o toj temi, te se dogovarale za još uspjepšniju suradnju. OB Dubrovnik postala je prva bolnica koja ima certificirani vlastiti program za Sestrinsku dokumentaciju, a u izradi samog programa aktivno su sudjelovale medicinske sestre. 

Naime, dekubitus je kronična rana koja je vezana za ležanje i pritisak na određeni dio tijela, te je to sestrinska i medicinska dijagnoza. 

-Danas smo se okupili obilježiti svjetski dan borbe protiv dekubitusa. Pokušali smo ga iskoristiti da podignemo suradnju svih sestara u našoj Županiji u svim suradnim ustanovama obzirom da je dekubitus u velikoj mjeri ovisi o radu medicinskih sestara te o izvršenoj njezi. To je jedno od krucijalnih pitanja u sestrinstvu. Imali smo jako dobar odaziv, što mi je drago, posebno zbog činjenice da se ovo predavanje nije bodovalo ni od komore već su sestre pokazale i prepoznale važnost ove teme-kazala je med.sestra Kristina Muhoberac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Dubrovnik te nastavila:

-Dogovorili smo budući način suradnje kako ćemo jedni drugima olakšat obzirom da pacijenti sa dekubitusom iz njihovih ustanova dolaze nama ili od nas u druge ustanove. Kako jedni drugima možemo prenijet informacije, olakšat, uspostavit neke buduće kontakte te suradnju između ustanova dignut na neki viši nivo-kazala je.  

Kontrola dekubitalnih ulkusa u OB Dubrovnik se temelji na radu Radne grupe za rizične postupke,  a upravo Radna grupa je utemeljena krajem 2011. godine. 

-Dekubitus spada u jedan najčešći neželjeni događaj što se tiće procesa rada zdravstvene njege medicinske njege. Već smo na dobrom putu, odnosno naša suradnja je dobra. Današnji skup je u cilju da nam bude još bolja, a ono što ne neminovno jest da mi iz centralne ustanove a to je OB Dubrovnik dobijemo informaciju o pacijentima koji su bili ležeći i koji trebaju skrb izvan ustanove. To je ono što je najbitnije. Ne znam koliko je javnosti poznato, mi imamo sestrinsko otpusno pismo, koji je imperativ naše dobre komunikacije-kazala je med.sestra Vedrana Iveta, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Dubrovnik te dodala: 

-Pomoću sestrinskog otpusnog pisma primarna zdravstvena zaštita s razine sekundarne zdravstvene zaštite primala informacije o pacijentu, na koji način je dekubitus tretiran dok je pacijent boravio u ustanovi, što bi mi kao primarna zajednica trebali nastavit vezano za skrb pacijenta koji izađe s dekubitusom ili bilo kakvom kroničnom ranom-zaključila je. 

Radna grupa djeluje na razini ustanove i prati sve hospitalizirane bolesnike kod kojih je kroz Sestrinsku dokumentaciju prijavljen dekubitalni ulkus bez obzira da li se radi o bolničkom ili ‘vanjskom’ dekubitusu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *