(FOTO) SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI: Građani besplatno mjerili šećer u krvi i tlak

558

Danas 14. studenog 2017. godine Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, patronaža DZ Dubrovnik i Udruga “Slatki život” proveli su javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka na Stradunu te tako ponovo zajednički obilježili Svjetski dan šećerne bolesti.

-Taj dan obilježava se na način da se ljudi osvjeste koliko je važno kontrolirati šećer u krvi te da vidimo jesmo li prekoračili dozvoljene granice i jesmo li dobili šećernu bolest. Naime, od te bolesti danas oboljeva sve više i više ljudi, u svijetu oboljenih ima preko 400 milijuna dok je u Hrvatskoj registrirano preko 280 tisuća u ovoj godini dok je taj broj daleko veći jer se računa još 100 tisuća neotkrivenih-kazao je dr.med. Mato Lakić, ravnatelj ZZJZD.

Upravo šećernu bolest je teško prepoznat jer su njeni simptomi skromni. 

-To su pojačano mokrenje, mršavljenje bez razloga, povremena glad. U riziku za dobivanje te bolesti su ponaprije oni koji imaju šećernu bolest u obitelji te također oni koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, malo se kreću i oni koji se hrane nezdravo-kazao je dr.med.Lakić.  

Ove godine posebno je stavljen naglasak na žene i dijatebes. 

-Zašto naglašavamo žene? One kao majke djeuluju na svoju djecu ne samo kad su mala već i kad odrastu. Imaju bitan utjecaj na njihovo zdravlje pa tako i na šećernu bolest. Žene koje obole od te bolesti imaju 10% veći rizik za dobivanje koronalne bolesti srca, koji je broj jedan ubojica u Hrvatskoj te je iz tog razloga ne samo žene već svih informirati o važnosti mjerenja šećera u krvi-zaključio je Lakić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *