(FOTO) U KMD održana Svečana akademija povodom 700. obljetnice Ljekarne Male braće

387

Svečana akademija, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske Županije održala se danas u Kazalištu Marina Držića povodom obilježavanja 700. obljetnice postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku.

Akademiji su prisustvovali visoki državni dužnosnici, predstavnici krovnih međunarodnih farmaceutskih organizacija, brojni farmaceuti, kao i predstavnici Grada i Županije te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima 700. obljetnicu ljekarništva u Dubrovniku.

– U Gradu, Županiji i cijeloj Hrvatskoj veoma smo ponosni na ovu veliku obljetnicu. Ako je 25 obljetnica srebrna, 50 zlatna, 60 dijamantna, kako predočiti sjaj koji ima ova obljetnica? Kroz bogatu povijest Dubrovnika zadužili su nas naši star brojnim postignućima graditeljstvu, književnosti, znanosti, slikarstvu, upravi, trgovini i tako dalje, u svemu su bili ispred svoga vremena. Tako je i bilo i u području zdravstva i socijalne skrbi – kazao je Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković iskazao je čast što može svjedočiti obilježavanju ovog jedinstvenog jubileja. 

– Dubrovnik je kroz svoju dugu i bogatu povijest bio čuven po graditeljstvu, trgovini, znanosti, ali i po različitim civilizacijskim dostignućima. Dubrovačka Republika ukinula je ropstvo prije više od 600 godina pretekavši tako mnogoljudnije i veće civilizacije na području Starog kontinenta. U 15. stoljeću izgradili smo vodoopskrbni sustav kao jedan od najstarijih u Europi, a zahvaljujući izraženom umijeću trgovine i diplomacije uspješno smo odolijevali mnogim tadašnjim problemima – istaknuo je Franković.

Program su uveličali nastupi klape Subrenum kao i ansambla Plazarius,predstavljena je i Monografija 700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braće; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna Dubrovnik, a na kraju Župan Dobroslavić dodijelio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna ‘Dubrovnik’ i Hrvatskom farmaceutskom društvu koji su i organizatori Simpozija.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *