(FOTO) Župan Dobroslavić na proslavi Feste svetog Vlaha u Bruxellesu

487

Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije i Matica Hrvatska Bruxelles, u suradnji s predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji već tradicionalno, petu godinu za redom, organiziraju Festu Sv. Vlaha u Bruxellesu.

Po uzoru na jedinstvenu Festu Sv. Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku potpisan od strane ovogodišnjih festanjula Ivice Sršena i Boža Butigana. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju. Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Tonći Duplica i Jozo Bonačić.

Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan pročitao pismo upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha od dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića.Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Uz tradicionalne dubrovačke specijalitete, proslavu je uveličao i nastup klape „Kaše“.

Ovogodišnju Festu u Bruxellesu posjetila je i delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođena županom Nikolom Dobroslavićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom.U sklopu Feste u Bruxellesu, 29 siječnja, održat će se predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać na temu „Sv. Vlaho i Dubrovnik“ te otvaranje „Dubrovačke vinske setemane“ uz klapu Kaše u vinskom baru Bois Tranquille kojeg vodi Dubrovčanin Davor Vnučec.Partneri Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, TZ Grada Dubrovnika i TZ Dubrovačko-neretvanske županije.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *