(Fotogalerija) PREDAVANJE O DOMOVINSKOM RATU U OŠ GUNDULIĆ; Elez: U djece moramo probuditi domoljublje i zahvalnost za ovu slobodu

276

Još dva dana brojimo do svetog Nikole, ali taj datum ne obilježava samo stavljanje čizmice na prozor već nešto veoma bitno za cijelu Hrvatsku a to je da Dan branitelja, dan kad je Dubrovnik pretprio najgori napad od strane agresora.  U osnvnoj školi Ivan Gundulić, jutros  je održano predavanje povijesti za djecu od 1.do 8.razreda na temu Domovinskog rata, što se sve dođagalo i kako je to tada izgledalo.

Najbolje o tim temama znaju upravo branitelji, a jedan od njih je i došao djeci na najblaži način opisati te dane napada na naš Grad.

–Mislim da je predavanje odlična stvar, samo nas je malo i tih malo dolazi rijetko. Pristao sam doći u Gruž jer sam tu išao i ja u školu.  Mislim da to treba nastaviti svake godine, no, ne držat predavanja samo učenicima već i profesorima jer oni su ti koji drže predavanja povijesti te djeci  spomenuti svaki dan koliko je bilo teško u Dubrovniku-kazao je Milan Jejina, dragovoljac Domovinskog rata te nastavio:

-Mislim da djeca nisu upoznata dovoljno s domovinskim ratom. Treba se znati prava istina, kako je bilo prva dva tri mjeseca.

Na novinarsko pitanje jesu li djeca možda premlada za takva predavanja Jejinja je odgovorio:

-Rekao sam i u HVIDRI da mislim da bi to trebala biti srednjoškolska djeca,  a ako su predavanja u osnovnim školama onda da su bar to osmi razredi. Susrećete se sa nezgodnim pitanjima, ne možete s djecom razgovarati kao s odraslima i reći im rat je rat. To su teške situacije o kojima se djeci ne može govoriti.

Par riječi o predavanju rekla je i ravanteljica škole Vedrana Elez.

-Na nama je zadaća i obveza da našoj djeci prenosimo istinu o Domovinskom ratu, da ne smijemo zaboraviti ni Vukovar ni Dubrovnik ni sva stradanja naše domovine. Hvala svim našiim braniteljima, obiteljimam poginulih za našu slobodu. Ovom prigodom svim braniteljima želim čestitat njihov dan-kazala je ravnateljica Elez.

Također i nju smo priupitali smatra li da su djeca premlada za predavanja o Domovinskom ratu.

-Na predavanju su učenici od 1. do 8. razreda, a ja bih Vas pitala jesu li bila mlada 1991. godine?  Smatram da nisu, njihovi očevi i njhovi djedovi bili su sudionici Domovinskog rata, djeca o tome trebaju učiti i naša je obveza da ne smijemo zaboraviti ni Vukovar, ni Dubrovnik , ni Škabrnju ni sva ostala ranjena mjesta. U djece moramo probuditi domoljublje i zahvalnost za ovu slobodu koju danas imamo kako bi je znali i očuvati-zaključila je Elez.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *