FRANKOVIĆ I IVEKOVIĆ O SMEĆU U GRADSKOM PORTU: Na vrijeme se reagiralo, ali teško je utjecati na ovakve situacije

414

Jučerašnji prizori iz stare gradske luke i s plaže Banje zgrozili su ne samo Dubrovčane, već i cijelu Hrvatsku. Nakon višednevnog jakog juga more je nanijelo svakakav otpad do ‘bisera Jadrana’ zgrozivši time cjelokupnu javnost. S obzirom na to da ovo nije prvi put kako ovakve ružne slike stižu iz Dubrovnika, upitali smo gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, ali i direktora Čistoće Marka Ivekovića što se po tom pitanju poduzima i može li se ovome stati na kraj. 

Gradonačelnik Franković kazao je kako razumije interes javnosti o ovom pitanju, ali tu se vidi sva snaga mora i to se događa tijekom svakog jačeg juga, izrazivši nezadovoljstvo prema svima onima koji na ovaj način postupaju prema otpadu bez obzira iz koje zemlje dolazi jer se do sada nije radilo o značajnim količinama.

– Dnevno smo u kontaktu s djelatnicima Čistoće. Čim se jučer pojavilo smeće odmah sam se čuo s njima. Definirali smo ne samo smeće koje se pojavilo u gradskom portu, nego i ono na Banjama. Jedno i drugo je pod koncesijskim upravljanjem. Jedno je pod Županijskom lučkom upravom Dubrovnik, a drugo pod privatnim koncesionarom. Ono koje je pod ŽLUD ima potpisan ugovor s Čistoćom. Djelatnici Čistoće su unatoč lošim vremenskim uvjetima pokupili 30 kubika otpada i dalje kontinuirano rade. Sada je pet djelatnika u portu koji smeće dižu iz mora – rekao je Franković.

Radi se o ogromnoj količini smeća, no gradonačelnik ističe kako neće trebati pomoć drugih općina.

– Za sada mi to sami možemo kontrolirati samo da se vrijeme malo smiri. Riješili bismo to u nekoliko sati da nam vremenske prilike dopuštaju. Bude li nam trebala pomoć izvana, naravno da ćemo pozvati općine, ali mislim da ćemo mi to moći riješiti  vlastitim snagama – naglašava.

Gradonačelnik Franković dodao je kako se reagiralo na vrijeme i nije se čekalo smirivanje vremena, a da se ovakav scenarij dogodi u srcu ljetne sezone, reakcija bi bila jednako brza.

– Vrlo je teško ovo spriječiti. More je takvo kakvo jest i inače takve velike oluje s jugom nisu uobičajene u ljetnim mjesecima, čak ni na godišnjoj razini. Ali, da u ljeto dođe do toga reakcija bi bila jednako brza. Važno je da nije došlo do većeg onečišćenja. Loše je jedino što se poslala ružna slika o šporkom portu, međutim mi to ne možemo kontrolirati – zaključio je Franković.

Marko Iveković, direktor Čistoće kazao je kako je ova situacija nešto s čime se treba boriti svake godine, nekad više, a nekad manje.

– Ovo je, nažalost, posljedica jake južine i svake godine se susrećemo s ovim problemom. Mi imamo Ugovor sa Županijskom lučkom upravom Dubrovnik koja je nadležna za gradski porat. Jučer ujutro smo krneuli sa čišćenjem. Konstatno je petoro, šestoro radnika angažirano na čišćenju i rade od jutra do mraka. Vadimo otpad sa kraja rive i moramo doslovno čekati da nam otpad dođe kako bi ga mogli dohvatiti, izvući i dalje odvesti na zbrinjavanje – govori Iveković.

Dodaje da nažalost ne postoji način kako kontrolirati da u ubudućnosti ne dolazi do sličnih scenarija.

– Mislim da je ovo problem na državnoj razini, mada sumnjam da naša država može puno utjecati na to, ako druge države koje su na Jadranu ne spriječe bacanje otapad u more. Ne vidim na koji način bismo mi mogli prisiliti određenu državu da kontrolira gdje otpad završava – kaže Iveković.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *