Gradski vijećnici suglasni: Trgovački sud nije trebalo ni maknuti iz Dubrovnika!

278

Uz spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u Republici Hrvatskoj, novi Zakon o područjima i središtima sudova, koji bi na snagu trebao stupiti 1. rujna sljedeće godine, predlaže i vraćanje Trgovačkog suda u Dubrovnik. Njime bi Dubrovnik trebao ponovno dobiti Trgovački sud koji je ukinut prije šest godina, to jest, 2011. kad je postao Stalna služba splitskog Trgovačkog suda čime su brojni Dubrovčani bili nezadovoljni. U prijedlogu Zakona stoji kako se Trgovački sud u Dubrovniku ponovno uspostavlja zbog dislociranosti. Naime, međusobna komunikacija između Stalne službe u Dubrovniku Trgovačkog suda i samog Dubrovnika bila je znatno otežana zbog udaljenosti i potrebe prelaska državne granice. 

Dubrovački gradski vijećnici za Dubrovnik Insider prokomentirali su ovu odluku.

Željko Raguž (DUSTRA)

Pozdravljam ovaj prijedlog Zakona. Ja sam za sve što ostaje u Dubrovniku, a protiv svega sam što odlazi, tako da me svaka takva vijest veseli. Drago mi je kad netko od gore dođe pameti i napravi ovakav potez. Cilj je olakšavati građanima, a ne im otežavati.

Mladen Gojun (SDP)

Logično je, ne znam zašto ranije to nije učinjeno. Odluka je od značaja za Dubrovnik. Što se tiče Prekršajnog suda, pitanje je racionalizacije, ali mislim da je najbitnije vraćanje Trgovačkog suda. Ni carinu ni sud nije trebalo odvajati od Dubrovnika.

Ivan Jelčić (DDS)

Stvarno se pokazalo kako je bilo potpuno nepotrebno dislocirati Trgovački sud u Split i centralizirati ga. Uvijek i u svim pitanjima se zalažem za što veću decentralizaciju i mislim da je to bilo protiv onoga što je i većina ljudi bila. Drago mi je da su u Vladi nakon nekog određenog vremena i puno troškova naših građana došli do pameti, i vraćaju Trgovački sud odakle ga nisu trebali ni maknuti.

Matija Čale Mratović (nezavisni vijećnik)

Mislim kako Trgovački sud nije trebao ni otići, jer posao koji se tu radi ima određenu količinu koja je opravdana ljudima. Prošetali su nazad i vidjeli da to ne funkcionira. Ipak smo mi udaljeni od Splita. To će biti i s bilo kojim drugim dijelom kojeg odvajaju. Država proba, pa eto, srećom grešku su vidjeli i popravili te možemo samo biti zadovoljni s odlukom.

Marko Potrebica (HDZ)

Kao što smo u predizbornoj kampanji najavljivali, borba za povratak institucija koje su neopravdano otišle iz Grada Dubrovnika se nastavlja. Ovo je uspješan potez i zahvalio bih Vladi RH kao i premijeru Andreju Plenkoviću što su prepoznali naše opravdane zahtjeve i što će Trgovački sud konačno vratiti gdje je i pripadao cijelo vrijeme. Vjerujem da će ovakvih dobrih vijesti biti još u skorije vrijeme i za neke druge institucije. Evidentno je da je počeo njihov povratak u Dubrovnik kao u regionalno središte, što je neupitno.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *