HNS ZA LIBERALIZACIJU TRŽIŠTA: Građani će osjetiti beneficije autotaksi djelatnosti

511

“Interes građana mora biti važniji od interesa prijevoznika” bila je tema današnje konferencije za medije koja se održala u prostorijama HNS-a na kojoj su govorile potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević i županijska vijećnica Marina Vučković Matić.

– Dubrovački HNS podržava liberalizaciju autotaksi djelatnosti i samim time još jednom potvrđuje da je u koaliciji s građanima. Liberalizacija se očituje kroz izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu – naglasila je Nataša Gabričević.

Istaknula je ono što je važno da svi znaju, a to je kako danas na tržištu autotaksi djelatnosti postoje tri grupacije.

– Prva je autoksisti obrtnici, druga grupacija su autotaksi kompanije Cammeo, Ekotaksi i slični. Treća grupacija su digitalni servisi. Sve tri grupacije u načelu imaju primjedbe na nacrt novog Zakona, što pokazuje da Ministarstvo prilikom pripreme novog Zakona nije pogodovalo nikome, već su pripremili Zakon sukladno direktivama EU, a u interesu građana države – kazala je Gabričević. 

Navela je kroz koje faktore se ogleda liberalizacija.

– Jedinice lokalne samouprave više neće moći limitirati broj dozvola, samim time svatko tko preda zahtjev s odgovarajućim dokumentima u roku od 15 dana mora dobiti licencu za autotaksi djelatnost. Druga činjenica su predstojeće reforme kojim se ukidaju minimumi i maksimumi u cjeniku autotaksi djelatnosti, što će naravno dovesti do promjena u cijenama, koje bi trebale biti prihvatljivije za sve sugrađane – izjavila je.

Liberalizacijom tržišta u autotaksi djelatnosti, doći će i do značajnog povećanja broja zaposlenika unutar ove djelatnosti. Malim poduzetnicima će biti puno lakša procedura za ishodovanje dozvola, a s druge strane građani će također osjetiti benefite predložene liberalizacije.

Županijska vijećnica Marina Vučković Matić, naglasila je kako se HNS bori za zaštitu autotaksi usluga jer smatraju da je to u interesu građana, a HNS-u je interes građana na prvom mjestu.

– Svjedoci smo raznih državnih ograničenja, za bilo kakav poduzetnički duh i stvaranju monopola, ovim Zakonom to se pokušava iskorijeniti. Smjer u kojem ide ova reforma je takav da onaj tko ispunjava uvjet da dobije licencu će je moći dobiti i tako se stvaraju nova radna mjesta. 

Istaknula je i koliko će ova mjera Zakona značiti građanima Dubrovnika.

– Veliki broj sugrađana do sada se htio baviti ovom djelatnosti, međutim nije mogao jer je usluga bila ograničena s brojem davanja dozvola. Što se tiče gužvi u prometu, one će se smanjiti iz razloga što povećanje konkurencije na tržištu, smanjuje cijene, a samim time usluga će biti kvalitetnija. Gužve bi se trebale smanjiti u turističkoj sezoni jer će veći broj građana moći koristiti taksi usluge – rekla je Vučković Matić.

Nacrt Zakona o liberalizaciji autotaksi djelatnosti pripremilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Javno savjetovanje je završeno, slijedi redovna procedura upućivanja dokumenata na Vladu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *