Srđevci o rješenju problema parkiranja: Ovo je još jedna u nizu „šupljih“ odluka bez sadržaja

400

Povodom osme sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja će se održati 24. siječnja 2018., KLGB Srđ je Grad uputio je prriopćenje vezano za 11. točku Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

(http://www.dubrovnik.hr/uploads/20180117/11.Odl.orga.i_na%C4%8Din_parkiranja.docx).
Odluka neće niti za malo unaprijediti stanje s organizacijom prometa u mirovanju. Žalosno je da se ovom odlukom zapravo ne rješava ništa, već se najavljuje donošenje akta kojim će se definirati raspodjela prihoda ostvarenih naplatom parkinga koju obavlja Sanitat.

Ovo je još jedna u nizu „šupljih“ odluka bez sadržaja kojima se ne donosi ništa što bi značilo veću kvalitetu života za građane, u ovom slučaju u domeni organizacije prometa u mirovanju. Ozbiljna odluka definirala bi konkretne kriterije raspodjele prihoda, projekcije prihoda, njihovu dinamiku i plan ulaganja u infrastrukturu vezano za parkirališta ili općenito u organizaciju prometa i javnog gradskog prijevoza financiranih iz ovog izvora. Građani Dubrovnika zaslužuju najmanje toliko, ozbiljan pristup u donošenju akata, posebno imajući u vidu kako znatni dio ovih prihoda dolazi upravo od građana koji redovito uredno plaćaju naknadu za parking.

Ovakav prijedlog kao da je u duhu predlagatelja prethodnika, jer ne možemo se oteti dojmu da je naglasak prijedloga odluke na načelu da se dvije strane dogovore oko raspodjele znatnih financijskih sredstava koju Sanitat ostvaruje bez obveze uplate naknade u korist Proračuna Grada Dubrovnika. Zar je novac sve što gradska uprava prepoznaje kad je riječ o problemu parkiranja?

Kako se odlukom ne definira ništa konkretno, štoviše dvosmisleno se navodi tko bi trebao donijeti akte kojima bi se definirali kriteriji i način uplate sredstava prihodovanih od naplate parkinga (Gradonačelnik odnosno Gradsko vijeće), predlažemo da predlagatelj odluku povuče, doradi i vijećnicima na raspravu dostavi odluku koja jasno definira :

Kriterije raspodjele sredstava prihodovanih od naplate parkiranja

Dinamiku uplate sredstava u Proračun grada Dubrovnika

Plan ulaganja u infrastrukturu organizacije prometa u mirovanju i javnog gradskog prijevoza financiranu iz ovog izvora

Vjerujemo da za izradu takvog prijedloga ne treba otvoriti još pokoje radno mjesto.

KLGB Srđ je Grad
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *