IMA LI ISTINE U OVOME? Čim se na tržištu pojavi novi telefon, vaš stari telefon se uspori

387

Na ovu priču naići ćete svake godine u isto vrijeme. Baš u trenutku kad Apple izbaci svoj novi uređaj, gomila nesretnika koji još uvijek nisu nabavili najnoviji telefon odlazi na društvene mreže kako bi svijetu obznanili veliki nepravdu – njihov se uređaj iznenada usporio.

Bacite li pogled na Google, brzo ćete otkriti da se u periodu od rujna do ranog studenog (baš u vrijeme kad je Apple izbacio dvije nove osmice i iPhone X), pretraga povezana s usporavanjem iPhone raste za 50 posto.
Mnogi smatraju da kompanije to rade namjerno kako bi vas natjerali da promijenite svoj stari uređaj i zamijenite ga novijim. Neki to nazivaju “planirani zastarijevanjem”.
Na veliku žalost teoretičara zavjere, radi se o mitu i vjerojatno ste i sami svjesni da postoji daleko manje zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Naravno, radi se o ažuriranju softvera.

“Ne postoji poticaj u kompanijama da novim operativnim sustavom uspori starije uređaje. To je softver i softver i inače ima veće ili manje bugove i probleme koji se nenamjerno događaju”, objašnjava za New York Times Greg Raiz, bivši programer Microsofta koji je radio na Windowsima.

Ono što se događa zapravo je vrlo jednostavno. Kada velike kompanije kao što su Apple, Microsoft i Google predstave nove uređaje, najčešće u isto vrijeme u opticaj puštaju i nadogradnju za operativne sustave. To je ove godine bio slučaj i s iOS-om 11 koji možete (a i ne morate) ažurirati na svom gotovo pet godina starom iPhoneu 5S.

Radi se o kompliciranom procesu koji je u prvom redu (i očekivano) prilagođen najnovijim uređajima zbog čega se mogu javiti problemi na starijim mobitelima pa primjećujete osjetno usporavanja.
Na kraju krajeva, kada odlučite nadograditi svoje staro stolno računalo novim komponentama, vjerojatno ćete primijetiti da vrlo često ne možete zamijeniti samo jednu komponentu jer druge neće funkcionirati. Novi operativni sustav u “staroj kanti” funkcionira isto.
Ipak, postoji način da ubrzate svoj mobitel i odgodite kupnju novog uređaja za barem godinu dana.

Počnite ispočetka

Nadograditi operativni sustav je jednostavno i kompanije su se pobrinule da to bude tako. Međutim, to nije nužno najbolje za vas.
Bilo bi pametno da napravite sigurnosnu kopiju sustava i izbrišete sve sa svojih uređaja prije nego instalirate novi OS. Ovo možda zvuči kao prekompliciran potez, ali ekipa u velikim kompanijama vjerojatno je učinila isto i isprobala sustav na uređaju na kojem nije bilo ničeg.

Sve podatke pohranite na računalo, na cloud ili prijenosnu memoriju. Nakon što instalirate novi OS, vratite podatke i tako se osigurajte da sve prođe relativno bezbolno. Istina, ovo je duži put, ali na dulje će vam staze spasiti živce.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *