Istražuje se falsificiranje državnih dokumenata: Na prevaru pokušali prodati vilu u Dubrovniku!

421

Bosna i Hercegovina i Hrvatska još nisu riješile spor u vezi s povratom elitne vile „Aurora“ u Trstenom kod Dubrovnika, koja je u vlasništvu Crvenog križa BiH, potvrđeno  je u Ministarstvu financija i Pravobraniteljstvu BiH. Spor se vodi skoro 20 godina.

Sve pokradeno

Elitna vila na Jadranu, koja je izgrađena između 1905. i 1908. godine i koja je poslije Drugog svjetskog rata postala odmaralište komunističkog vodstva SRBiH, danas zjapi prazna i prijeti joj propadanje zbog nebrige i održavanja. Iščupane su i instalacije za grijanje i hlađenje, odnesen sav skupi inventar, slike, ukrasi… Vila je zarasla u travu, ali je i kao takva interesantna pojedincima koji su je se željeli dohvatiti. 

Zenit Kelić, pomoćnik ministra financija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ, rekao je za Avaz da je trenutno, kada su u pitanju ova vila i spor s Hrvatskom, status quo. 

– Postoji zabrana raspolaganja nad vilom koju je donijela Hrvatska još 1992. godine. Naše je Pravobraniteljstvo tražilo ulazak u posjed, ali je sud u Dubrovniku to odbio. Postoji i spor na Županijskom višem sudu, koji još nije okončan – kazao je Kelić

On ističe da je teško da će Hrvatska tako ustupiti vilu BiH, ali je stava da bi se Sporazumom o sukcesiji ovo pitanje trebalo okončati. Potvrdio nam je da je bilo raznih priča oko prodaje ove imovine te iznio do sada nepoznate detalje, a to je da su pojedinci iz BiH falsificirali dokumente Ministarstva financija BiH da bi vilu prodali „ispod žita“ i bez znanja države BiH.

– Pokušali su falsificirati naše dokumente, tako da SIPA sada sve istražuje i vodi postupak. Sve su lažirali, i memorandum i pečat Ministarstva financija da bi je prodali, ali na kraju nisu uspjeli. Sad to sve vodi SIPA. To su radili neki naši ljudi iz BiH, to se dogodilo prije nekoliko godina i znam da se to istražuje – rekao je Kelić.

Nema suglasnosti

S druge strane, Mlađen Mandić, v. d. pravobranitelja BiH, rekao je da prodaja ove nekretnine ne dolazi u obzir niti je bilo što ova institucija odobrila. 

– To je imovina BiH i nitko je ne može prodati. Suglasnost ne može dati ni Vijeće ministara, samo Pravobraniteljstvo BiH. Mi to nismo ni dali na prodaju. Nikad nismo postigli sporazum s Hrvatskom o nepokretnoj imovini – kazao je Mandić.

Vilu želio kupiti glumac John Malkovich 

Za kupovinu ove vile prije nekoliko godina bio je zainteresiran poznati holivudski glumac hrvatskog porijekla John Malkovich, koji ju je uočio sa svoje jahte. Prema tadašnjem pisanju medija on je za ovu vilu nudio tri milijuna eura. Ali zbog spora oko imovine na kraju je odustao. 

IZVOR: avaz.ba
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *