Ivica Martinović o dubrovačkom izgnanstvu Jurja Dragišića

380

U sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala i u povodu 500. obljetnice smrti znamenitog franjevca iz Srebrenice Jurja Dragišića (Georgius Benignus de Salviatis), Dubrovačke knjižnice organizirale su predavanje izv. prof. dr. sc. Ivice Martinovića koji je govorio o Dragišićevih pet godina dubrovačkog izgnanstva (1496.-1500.). Zbog epidemiološke situacije predavanje prof. Martinovića je snimljeno, a objavit će se na YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica u četvrtak, 17. prosinca 2020. u 12 sati (poveznica na predavanje: https://youtu.be/AVq0CReVoCs).

Dragišić je tijekom 15. stoljeća boravio u Firenci gdje je postao štićenik Lorenza Medicija te mentor njegovim sinovima Pietru i Giovanniju, biran je za provincijala Toskanske franjevačke provincije te je dobio počasno ime firentinske plemićke obitelji Salviati (de Salviatis). Međutim, nakon pada Lorenza Medicija Dragišić je dospio čak i u zatvor, a nakon toga se 1495. vratio u domovinu, ne doduše u Bosnu, nego u Dubrovnik, u kojem boravi od 1496. do 1500. Profesor Martinović govorio je upravo o tim godinama dubrovačkog izgnanstva Jurja Dragišića tijekom kojih je Dragišić podučavao filozofiju i teologiju te obnašao, između ostalih, i službu generalnoga vikara Dubrovačke nadbiskupije, posebno zaduženoga za održavanje odnosa s Firencom.

Tijekom pet godina Dragišić je u Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku razvio veliku propovjedničku, predavačku i spisateljsku djelatnost. Napisao je svoje najvažnije teološko-filozofsko djelo u dijaloškoj formi pod naslovom ”De natura celestium spirituum quos angelos vocamus” ili skraćeno ”De natura angelica…” (O prirodi nebeskih duhova koje nazivamo anđelima, Firenca, 1499). Ta inkunabula spada među najljepše oslikane inkunabule u svjetskim razmjerima, a pohranjena je u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku. Dragišić ju je napisao na temelju javnih razgovora sa svojim učenicima u Dubrovačkoj katedrali. 

Ljepotu ovog primjerka s ornamentiranim kožnim uvezom naglašava iluminarna naslovnica s minijaturama inicijala, a uz uvodni se inicijal zapaža autorov lik. Vrijednost ovog unikatnog primjerka potvrđuje drugih dvadesetak u svijetu sačuvanih primjeraka koji nisu oslikani. Inkunabulu je Dubrovačkim knjižnicama poklonio arheolog sir Arthur Evans 1932. godine, a njegov se rukopisni tekst na engleskom jeziku nalazi na predlistu inkunabule, javnosti je dostupna na ZDUR-u, digitalnom repozitoriju Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *