Iz MUP-a su nam objasnili nedavno katastrofalno stanje na GP Vitaljina

342

Nakon što je Dubrovčanin Teo Tomšić uputio otvoreno pismo medijima duboko isfrustriran kako kaže općim stanjem na graničnim prijelazima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uputili smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova da prokomentiraju dugotrajna čekanja na granicama.

Na navode kako se na GP Vitaljina zatvorila granica jer nema interneta iz ministarstva ističu kako se tijekom te noći s 24. na 25. srpnja 2017. obavljala izvanredna nadogradnja softvera Informacijskog sustava MUP-a.

Uslijed tehničkih razloga je dolazilo do povremenih kraćih, a potom do potpunog prekida rada sustava za upravljanje državnom granicom. Zbog navedenog, čekanja su bila najduža na graničnim prijelazima na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, dubrovačko-neretvanske i ličko-senjske -naveli su u upitu.

Iz MUP-a napominju kako je od travnja 2017. na snazi i u primjeni nova Uredba EU 458/2017 o sustavnim provjerama svih osoba koje prelaze granice, što u danima s iznimno povećanim brojem vozila i putnika na graničnim prijelazima može dovesti do dužeg čekanja za prelazak granice, posebno na graničnim prijelazima na vanjskoj granici.

– Nestabilne vremenske prilike kao olujna nevremena, obilne kiše, tuče te udari gromova doveli su do prekida napajanja električnom energijom, što je izazvalo poteškoće u obavljanju granične kontrole. Smatramo važnim napomenuti kako unatoč ovim izazovima, provođenju sustavnih provjera koje mogu dovesti do dužih vremena čekanja, ekstremnim vremenskim uvjetima koji nam ne idu na ruku, ipak nema bitne razlike u najdužim vremenima čekanja na graničnim prijelazima u odnosu na isto vrijeme prethodne godine – istaknuli su iz MUP-a.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *