NEOČEKIVANI I NEOBIČNI OKIDAČI koji potiču naše snove

401

Često se probudimo pitamo se otkuda nam je upravo taj san došao u glavu. Puno toga utječe na snove, a neki okidači mogli bi vas iznenaditi. U nastavku pogledajte koje to neočekivane stvari utječu na snove.

Mirisi. Istraživanja su pokazala da ćete sanjati pozitivne snove ako u trenutku spavanja do vas dopre miris cvijeća, dok je miri sumpora uzročnik negativnih snova. Smatraju kako postoji velika vjerojatnost da se mirisi ‘infiltriraju’ u naše snove.

 Zvukovi. Probudili ste se nakon što ste sanjali da ste zapeli u gorućoj zgradi pa ste tada shvatili kako je alarm za požar u vašem snu zapravo bila budilica. To se događa zato što postoji mali vremenski ‘prozor’ tijekom kojeg zvuk može doći do vašeg mozga tijekom spavanja. To su obično zvukovi koji su dovoljno tihi da vas ne bude, ali dovoljno glasni da ih mozak percipira.3. Začinjena hrana. Ona može uzrokovati ‘pomutnju’ u vašem probavnom sustavu koja će pak uzrokovati snove. Uglavnom se radi o težim snovima stoga izbjegavajte začinjenu hranu minimalno 2 sata prije spavanja. 

Spavanje na trbuhu. Jeste li skloni ‘vrućim’ snovima? Stručnjaci su tijekom istraživanja otkrili kako se takvi snovi intenziviraju ako spavamo na trbuhu.
 Antidepresivi. Iako su oni stvoreni kako bi nas smirili, dokazano je da određeni antidepresivi utječu na noćne more. Ustanovljeno je da ljudi koji ih uzimaju imaju intenzivnije REM faze (faza sna tijekom koje sanjamo). Ako se osjećate izmučeno zbog noćnih mora, razgovarajte s doktorom o promjeni antidepresiva. 

Prestanak pušenja. Nakon što se riješite ove loše navike mogli biste doživjeti živopisne snove. Jedno istraživanje potvrdilo je da čak 63 posto pušaća nakon prestanka pušenja redovito sanja cigarete. Izbjegavanje nikotina također će pojačati aktivnost mozga na način da bivši pušaći općenito više sanjaju, ali nakon nekog vremena sve će ove ‘nuspojave’ nestati.

Glad. Nije samo prestanak pušenja motivator za snove, glad također radi istu stvar. Tako osobe koje su na dijeti češće sanjaju o hranu, a zbog niske razine šećera u krvi također lakše pamte snove.
Horor filmovi prije spavanja. Odmalena nam svi govore kako će nam horor filmovi uzrokovati noćne more. To nije mit, nego istina. Doktori kažu kako posljednja stvar koju radimo prije spavanja uvijek utječe na snove.

Glazba koju slušamo, knjiga koju čitamo, TV serija ili film koji gledamo – sve će to na neki način postati dio snova. Ako gledate nešto što vas plaši, onda će takvi biti i snovi. S druge strane, ako gledate pozitivan film, on će izazvati pozitivne snove. 

 Trudnoća i period netom nakon poroda. Nije neuobičajeno da sanjate djecu u ovom razdoblju, a velika količina neobičnih snova može biti rezultat emocija, umora i naleta hormona. Svi ti snovi znak su da se tijelo pokušava priviknuti na promjene koje se događaju.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *