OGLASIO SE LOPUĐANIN: Izgradnja trafostanice ima dublje korijene, pojedinci se bave kriminalnim radnjama

299

U svezi  okupljanja roditelja s djecom na dječjem igralištu na otoku Lopudu, a po pitanju izgradnje kontejnerske trafostanice od strane HEP-a, Ivo Mihajlović, otac i djed s Lopuda poslao nam je priopćenje koje prenosimo u cjelosti.

“Dokumentacija po kojom je izdana građevinska dozvola za izgradnju navedenog objekta je upitna jer Mjesni odbor Lopud u svom punom sastavu ne postoji već više godina pa je pitanje tko je od stane Mjesnog odbora i za čije interese dao suglasnost za izgradnju navedene trafostanice na dječjem igralištu.
Prema prvim informacijama koje su kružile na otoku, trafostanica je trebala biti izgrađena u putu tako da nije bila vidljiva niotkuda i sa svim zaštitama od eventualnog zračenja jer se nalazi 20 metara zračne linije od osnovne škole i dječjeg vrtića, a direktno na dječjem igralištu Lopud. Kada se na Lopudu doznalo da postoji mogućnost da će se raditi trafostanica, kakva se danas počinje raditi (kontejnerska), na otoku Lopudu su skupljeni potpisi protiv izgradnje takvog objekta. Što radi štetnosti za zdravlje djece, to i radi samog izgleda jer je to mjesto vrata Lopuda. U prijevodu, svaki putnik koji se iskrca na otok Lopud mora proći uz tu trafostanicu jer se nalazi na samome pristaništu.

Pozivanje na dozvolu Mjesnog odbora Lopud je dvojbeno jer Mjesni odbor ne postoji već više godina, nego pojedinci koriste pečat i svoj potpis, što je kriminalno i kažnjivo djelo. Samim time što su mještani otoka Lopuda zatražili da se ne postavlja kontejnerska trafostanica na tu lokaciju, poništava sve odluke Mjesnoga odbora Lopud, tj. pojedinaca koji su potpisali u ime Mjesnoga odbora Lopud. Bilo bi dobro da postojeća državna tijela provjere tko je i zašto i pod kojim uslovima potpisao dozvolu za izgradnju takve trafostanice jer mi obični građani ne možemo za sada doći ni do toga imena ni do datuma ni do zapisnika sa toga dvojbenog sastanka Mjesnog odbora Lopud na kojemu je donesena ta vrlo važna odluka. Ako je pojedinac koji ima pečat, bez sastanka Mjesnog odbora i bez vođenja zapisnika, izdao suglasnost, onda je građevinska dozvola nevažeća jer u njoj ima kriminalnih elemenata.

Kako je trafostanica prema prvim idejama trebala biti ukopana u put, postavlja se pitanje zašto je ona prebačena u jeftiniju varijantu, tj. u kontejnersku trafostanicu. Ako su, kojim slučajem, u međuvremenu postavljene vodovodne i kanalizacijske cijevi u put gdje je trebala trafostanica biti, uz malo veće materijalne troškove ti cjevovodi bi se mogli izmaknuti na način da ne smetaju.
U doba kada se počelo razgovarati o navedenoj trafostanici, a kako ona najviše treba za opskrbu strujom kompleksa Samostana na Lopudu, bilo je naznaka da je dugoročna koncesionarka tog kompleksa grofica Von Habsburg dozvolila postavljanje navedene trafostanice unutar kompleksa, te ponudila i plaćeni prijevoz helikopterom postrojenja na potrebnu lokaciju. Zašto je to netko odbio, mi ne znamo.

Činjenica je da smo najveću potrošnju u povijesti HEP-a doživjeli ovo ljeto, što su postojeće trafostanice izvrsno izdržale, pa to dokazuje da uopće nema nikakve hitnosti za izgradnju toga postrojenja za postojeće potrošače. Nešto što je potpuno neoprostivo i pametnoj glavi nezamislivo je da se u punoj turističkoj sezoni na otoku Lopudu dozvoljava izgradnja takvog objekta 10 metara od hotela, 2 metra od ugostiteljskog objekta i na samoj obali gdje se u vrijeme kad su dozvoljeni radovi (od 9 do 14 sati) kreće najviše turista i izletnika do crkve Sv. Marije i do Jadrolinije, pošte i mjenjačnice, tj. vrlo važnih objekata na otoku Lopudu. Ne znamo da li Ministarstvo turizma RH i Vlada RH podržava ovakve radove u turističkim mjestima u srcu sezone jer na taj način pila granu na kojoj sjedi. Pitam se tko će sljedeće godine doći na Lopud, kad zna da mu mikseta za beton od nekoliko tona vrti i praši pod prozorom.

Sve ovo ukazuje na to da izgradnja ove trafostanice ima dublje korijene i da se ona mora na svaki način u kratkom vremenu završiti jer je to netko ranije sigurno dobro kaparisao.
Ovaj dopis s pratećim fotografijama bit će dostavljen svim nadležnim ministarstvima i DORH-u” – navodi u priopćenju Ivo Mihajlović šaljući pozdrave s Lopuda uz dodatak “Sve za Lopud”.

 

Izvor: Dalmacija Plus

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *