IZMJENE I DOPUNE: DPDS donira za obnovu Arhiva, Grad pomaže Orkestru isplatiti Šišu

277

Osma sjednica Gradskog vijeća održava se danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika na kojoj je prisutno 18 od 25 vijećnika. Odmah na početku usvojen je jednoglasno Prijedlog zaključka o pokretanju postupka za izmjene i dopune Statuta Grada Dubrovnika.

 

DPDS će Gradu uplatiti 14 milijuna kuna više za obnovu nove zgrade Državnog arhiva, a iz proračuna će se Peru Šiši, slijedom sudske odluke isplatiti i odšteta od 900 tisuća kuna zbog nezakonitog otkaza. 

– Novim ugovorom s DPDS-om dobit ćemo najmanje 24 milijuna kuna više nego prošlih godina. Što se tiče Pera Šiše, znate kako je  otišao iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra, da je otjeran, ali je dobio presudu na sudu. Samo prva presuda Grad će koštati 900 tisuća kuna, a Šiša je DSO tužio i za drugo razdoblje. Netko DSO-u treba dati te novce, jer će se ovrhom platiti i više nego sada  – rekao je gradonačelnik Franković (HDZ).

Mihu Obradoviću (HNS) nije jasno zašto Grad s tim novcem financira obnovu zgrade za državnu instituciju, ali smatra kako je dobro što DPDS uplaćuje novac Gradu.
Gradonačelnik je istaknuo kako se slaže s tvrdnjom, ali podsjetio je da je Šuica potpisala ugovor s Arhivom, a Vlahušić nije poštivao taj ugovor, tako da Arhiv u Dubrovniku nema gdje više skladištiti materijale, a prostor im je nužan.

Vido Bogdanović (HSS) pak smatra kako bi bilo dobro da Država shvati kako reorganizacijom arhivske službe su nepažnjom odnijeli i Sponzu sa sobom pa je postala vlasništvo RH ili Državnog arhiva.

– Bilo bi korektno da se Spozna vlasnički vrati u Grad, uz uvjet da i dalje tamo bude arhiv koji je državni. Što se tiče Šiše, to je posljedica neodgovornog poslovanja. Ne govorim tu o Šiši nego je očito ovdje osim umjetničkog dojma pogriješeno u proceduri, a netko je za to odgovoran, bili u Gradu ili Okrestru. Nije baš 900 tisuća kuna kao kad vas uhvati gripa – istaknuo je.

Maro Kristić (Most) složio se s Bogdanovićem te smatra kako oni koji su napravili proceduralne pogreške za to moraju i odgovarati.

– Situacija sa Šišom se dogodila u vrijeme Dubrovačkog dogovora. Imali smo presudu na izvršenju, na to sam upozoravao. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Gubimo novce, a nitko ne snosi odgovornost – rekao je Kristić.

Katarina Doršner (HDZ) podsjetila je kako je Grad već uložio 20 milijuna kuna u obnovu zgrade Državnog arhiva u bivšoj austrijskoj vojarni. Istaknula je kako bi bilo ludo da ta investicija propadne te da pozdravlja ulaganje 14 milijuna kuna. Dodala je kako je zgrada Arhiva potrebna nužno svima nama zbog nas i onih koji dolaze iza nas.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) kazala je kako je njezina stranka glasovala na sjednici Vijeća protiv otkaza Šiši te da će glasati za rebalans.

– Nisam zadovoljna da se gradski novac ulaže u državnu tvrtku bez povratne usluge. Gradonačelnik je nabrojio niz infrastrukturnih i društvenih projekata u kojima je država Gradu ustupila zemljište, a dodao je da samo one objekte koji će se komercijalno koristiti Država po Zakonu ne može ustupiti bez naknade, kao primjer je dao Vilu Čingriju – rekla je.

Franković je kazao kako posljednjih dana rade na povratu imovine, no postoji procedura i neke stvari idu, a neke ne.

– Društveni dom Orašac, zemlja u Komolcu, na Lopudu i Šipanu te zgrada DVD-a. Zatražili smo povrat od Ministarstva imovine te očekujemo da će sva ta imovina prijeći u našu imovinu – istaknuo je.

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu je usvojen.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *