Jadrolinija kreće u veliki štrajk, ljudi rade i po 19 sati dnevno!

449

U organizaciji Nezavisnog sindikata pomoraca hrvatskih putničkih brodova, na Gatu sv. Duje u Splitu održao se jučer mirni prosvjed zaposlenika Jadrolinije koji su time htjeli ukazati na loš položaj pomoraca i radnika ove tvrtke na kopnu.

Radnici su se odazvali u velikom broju, kako bi upozorili upravo na na izrazito loš položaj radnika te kršenje temeljnih odredbi Zakona o radu i Konvencije o radu pomoraca.
Plaće u Jadroliniji nisu se povećavale od 2008. godine, što je gotovo deset godina. Nažalost, to nije jedini razlog njihovog nezadovoljstva. Loši radni uvjeti, neusklađenost koeficijenata prvim časnicima na brodovima i šalterskim djelatnicima i dodatno smanjena primanja samo su dio razloga koji ih je potaknuo na prosvjed.

Djelomično rješenje svojih zahtjeva vide u hitnoj smjeni Uprave Jadrolinije koju krive za nastalo stanje. Nedjeljko Bulić iz Nezavisnog sindikata pomoraca kazao je za Dalmacija Plus da po pitanju prava radnika nisu napravili aposlutno ništa.

– Posljednje dvije godine nas ignoriraju i ne odgovaraju na naše pozive i upite. Nedavno smo održali sastanak, na kojem su nam obećali povećanje plaća, uz uvjete da dobijemo sve linije, da ostane ista Uprava, te da u kolektivnom ugovoru nećemo tražiti veća prava nego koja su trenutno. Naravno da se to nama nije svidjelo, jer želimo ukazati na probleme u Jadroliniji – kazao nam je Bulić i istaknuo da ova Uprava nije naklonjena radnicima.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *