U Sigurati proslavljen blagdan Preobraženja Gospodinova (FOTO)

469

U samostanu i crkvi Sigurata u nedjelju, 6. kolovoza, svečano je proslavljen blagdan Preobraženja Gospodinova. Misno slavlje predvodio je fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće.

 Osvrnuvši se na evanđelje dana (Mt 17, 1-9), Isusov odlazak s trojicom učenika na brdo u osamu, gvardijan Grubišić je u propovijedi rekao kako nas brda i planine privlače svojom ljepotom i tajnovitošću te da potiču čovjeka na razmišljanje, ali i kako vuku ljudske poglede i srca prema gore, prema nebesima. Kazao je kako je Isus poveo učenike na brdo Tabor da se odmore i pripreme za nešto novo, te da se ovaj blagdan slavi za vrijeme godišnjih odmora kada se možemo odvojiti od svakidašnjeg života i poći na neko svoje „brdo“ kako bi mogli doživjeti nešto novo. Objasnio je i kako je novo za učenike bilo to što su vidjeli Isusovo preobraženje, „zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost.“ Te da su prepoznali Božansko lice, doživjeli novu spoznaju, svjetlo iz Isusova lica koje im daje hrabrost i snagu da kasnije mogu podnijeti sve poteškoće. 

Propovjednik je također kazao kako nas preobraženje Isusovo ohrabruje da se pouzdamo u Njegovu prisutnost u našem životu, ali i kako je pogled na brdo preobraženja zapravo pogled prema brdu uskrsnuća. „Svi mi zapravo u svom životu posjedujemo svoje sveto mjesto preobraženja. Svatko od nas. Popnimo se malo u duhu i vratimo u mislima kad smo bili na tom brdu svoga preobraženja, pa ćemo u molitvi i razmatranju osjetiti tu Božju blizinu i Božje lice, ali i prepoznati ga u drugim ljudima“, poručio je gvardijan Grubišić. Uz vjernike proslavi blagdana Preobraženja Gospodinova prisustvovale su sestre franjevke koje žive u samostanu Sigurata, a ministrirala su trojica bogoslova.

 Crkva Sigurata jedna je od najstarijih crkava unutar gradskih zidina, a o kojoj brinu Školske sestre franjevke iz Splita. One su ovdje došle polovicom 20. stoljeća na zamolbu dubrovačkog biskupa mons. Pavla Butorca, na mjesto gdje su sve do prve polovice 20. stoljeća živjele trećoretkinje koje su izumrle. Splitske sestre franjevke koje žive u ovom samostanu svojom karizmom nastavile su djelovanje među stanovnicima Dubrovnika.

dubrovačka-biskupija.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *