Je li Studentski dom u Dubrovniku obećanje ludom radovanje?

207

O izgradnji studentskog doma pregovaralo se još za vrijeme bivše vlasti. Prvotno je dom trebao biti smješten na lokaciji Ekonomske i trgovačke škole, što je bilo nemoguće za izvesti,nakon čega je izgradnja prebačena u Čokolino. Radovi su trebali početi prije mjesec dana, a sam dom je trebao biti gotov u nadolazećoj godini, no natječaj je poništen. Što se događa s kapitalnim projektom koji se najavljuje već godinama i je li cijela ova priča oko Studentskog doma u Dubrovniku tek, narodnim riječnikom rečeno ‘obećanje ludom radovanje’?

Razgovarali smo s voditeljem projekta izgradnje Studentskog doma, Markom Potrebicom koji nam je rekao sljedeće.
-Imali smo žalbu četvrtoplasiranog ‘Kamgrada’ koji se javio sa 138 milijuna kuna. Izabrali smo tvrtku Presoflex gradnja d.o.o. i GH Holding d.d, zajednicu ponuditelja koji su imali ponudu na 131 milijun kuna. Nakon što smo izabrali najjeftiniju ponudu, ‘Kamgrad’ je uložio žalbu državnoj komisiji za provođenje postupaka javne nabave i na  opće čuđenje ta žalba je i prihvaćena – kazao je Potrebica.

Potrebica je istaknuo kako su nakon toga mogli potpisat ugovor s ‘Kamgradom’, međutim za izgradnju studentskog doma osigurano je 135 milijuna kuna, a ne 138 koliko je izvođač radova tražio. Iz toga razloga je poništen natječaj. 

No, bez obzira što je natječaj poništen, priprema se nova dokumentacija, te se uskoro kreće s novim natječajem. Izgradnja neće biti obustavljena, Grad Dubrovik će imati svoj studentski dom, uvjerava Potrebica te dodaje kako je dobra okolnost je što je SAFU (Središnja agencija za financiranje EU fondova) ustvrdila kako su postupak vodili transparentno.

– Vrijeme koje smo izgubili na prethodni natječaj nam je priznato kao opravdano vrijeme. U europskim projektima to je vrlo značajno, inače ne bi stigli napraviti projekt na vrijeme. Oni su ocijenili da je postupak vođen dobro – kazao je dodavši kako je otegotna okolnost ta što nisu mogli istu dokumentaciju staviti na natječaj jer se u međuvremenu promijenio Zakon o javnoj nabavi koji drukčije definira izradu troškovnika i dokumentacije. 

– Primjerice, jednaku vrijednost koja je bila u starom zakonu sada treba u svim stavkama dobro obrazložit.  Budući kako naš troškovnik ima 800 stranica onda je jasno da treba proći određeno vremensko razdoblje kako bi mi prilagodili naš troškovnik novom Zakonu o javnoj nabavi čime ćemo izgubiti još dva mjeseca da bi mogli raspisati natječaj – pojašnjava Potrebica.  

U slučaju da to ne naprave i izađe se na natječaj sa starom dokumentacijom, bilo tko se može žaliti i srušiti natječaj što nikome ne ide u prilog. Potrebica očekuje da će se kroz sljedeća dva mjeseca pripremiti dokumentacija sukladno novom zakonu te raspisati natječaj. 

Napominje kako je veoma bitno da rade u dogovoru sa SAFU-om te da imaju suglasnost za sve postupke. Zbog cijele ove situacije postavlja se pitanje hoće li Studentski dom biti otvoren, kako je prvotno i najavljivano  za upisnu sezonu akademske godine 2018./2019. godine ili će se rok produljiti. Ništa nas ne bi iznenadilo, kao ni studente koji već godinama slušaju politička obećanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *