JEDINSTVENI DOGAĐAJ ZA SVE: Bogat program povodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Grad

372

U prostoru svetišta Gospe od Milosrđa održana je konferencija za medije na temu dolaska neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik.

Na konferenciji su sudjelovali fra Stanko Dodig, predsjednik Organizacijskog odborabiskup dubrovački mons. Mate Uzinić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Fra Stanko Dodig objasnio je kako je došlo do suradnje te je dao detaljan program tog dana.

– Do inicijative je došlo odmah iza Zagreba. Počelo se govoriti kako to da sv. Leopold nije došao u svoj rodni grad Herceg Novi, nakon čega je biskup kotorski pozvao našega provincijala koji se uključio u cijelu priču.  Trebalo je pitati za dopuštenje u Padovi i Vatikanu. Ruta gradova u koje će neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića doći je sljedeća: Padova, Zadar, Herceg Novi, Dubrovnik, Split, Rijeka, pa nazad u Padovu – kazao je Fra Stanko, dodavši kako se radi o vrlo zanimljivom i osebujnom programu. 

– Svečani doček je u subotu 16. rujna oko 20 sati na Hladnici gdje će biti festanjuli, trombunjeri, bratovštine i vjernici. Zatim se ide procesijom do svetišta i kad tijelo unesu pred ulazna vrata bit će kratka molitva i jedna kitica od Leopoldove himne ‘Tebi hvalu pjevamo’. Kad druga kitica počne unosi se tijelo na poseban stol, Vrtlar će cvijećem okititi sarkofag i onda će naš provincijalni ministar nastaviti doček, odnosno liturgiju dočeka. Nakon propovijedi je blagoslov i završna molitva. Zatim svi obilazimo tijelo sv. Leopolda i izlazimo van nakon čega slijedi mimohod, malo prije 21 sat. Poslije je noćno bdjenje koje  završava Svetom misom u 4 sata – objasnio je Fra Stanko Dodig.

Biskup Uzinić naglasio je kako ovdje nije riječ o mrtvom tijelu jednog čovjeka, već relikvijama jednog sveca.

– Dubrovnik je središte Dubrovačko-neretvanske županije koja sv. Leopolda slavi kao svog nebeskog zaštitnika. Mi u Dubrovniku znamo što znače relikvije i njihovo štovanje. Nije to zaustavljanje na čašćenju mrtvog tijela, već pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka – istaknuo je biskup.

Župan Dobroslavić izrazio je veliko zadovoljstvo što će Dubrovačko-neretvanska županija imati tu čast primiti tijelo svoga zaštitnika.

– S velikim zadovoljstvom u našoj Županiji smo primili ovu vijest da će raspadnuto tijelo sv. Leopolda posjetiti i Dubrovnik te se zahvaljujemo svima koji su tome pridonijeli. Mislim da je jako važno što nakon Zagreba, ta relikvija bude u središtu naše Županije, posebno jer je on naš zaštitnik što je odlučeno na samom početku osnivanja Županije. Jedan od razloga je bio i zemljopisna blizina rođenja ovoga sveca, ali i način na koji je sv. Leopold svjedočio svoju vjeru – istaknuo je župan.

Gradonačelnik Franković također je iskazao iznimnu čast što Grad Dubrovnik može sudjelovati u ovom događaju.

– Činjenica je da ćemo sigurno imati velik broj vjernika koji će pohoditi, tako da ćemo  s našim žurnim službama koordinirati sve ono što je potrebno kako bi svi vjernici mogli posjetiti tijelo – rekao je Franković.

Podsjetimo, ovaj jedinstveni, povijesni događaj za biskupiju, grad i županiju počet će 16. rujna u 20 sati u Hladnici.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *