MINISTAR MARIĆ: Uloga ministarstava RH je oživljavanje Hrvatske zapuštenim projektima

427

Na sastanku na kojem su danas sudjelovali ministar Goran Marić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te načelnik Općine Lastovo Leo Katić sa suradnicima se razgovaralo o realiziranim projektima, te o državnoj imovini koja se dava na korištenje lokalnim zajednicama.

– Zahvaljujem ministru na dolasku, a posebno se zahvaljujem na ovom rezultatu koji smo bili obećali, odnosno koji je ministar obećao na sastanku prije nekoliko mjeseci kad smo istaknuli probleme koje Županija ima u vezi državne imovine – kazao je župan Nikola Dobroslavić, te nastavio:
– S velikim zadovoljstvom mogu reći da su ova potpisivanja dio tih rješenja. Danas smo potpisali ugovor o prenošenju prava korištenja zgrade bivšeg suda u Metkoviću za projekt dnevne bolnice u Metkoviću koji je dio ukupnog  projekta unapređenja zdravstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje ulažemo u dnevnu bolnicu Dubrovnik i Metković, te približavamo građanima Neretve zdravstvenu zaštitu Opće bolnice Dubrovnik kao središnje ustanove u našoj Županiji. 

Također na današnjem sastanku potpisan je i ugovor za darovanje, to jest prijenos prava korištenja bivše zgrade JNA na otoku Lastovu. 

– To je također veoma bitno jer svi znamo koliko je Lastovo u teškom položaju kao pučinski otok. U najtežem položaju od svih područja naše Županije, pa je upravo ovakav ugovor i jedno veliko zadovoljstvo – kazao je Dobroslavić. 

Tijekom posjet Općini Konavle Dobroslavić je istaknuo da će se razgovarati o inicijativi Društva prijatelja dubrovačkih starina o pretvaranju tvrđave na vrhu Prevlake u muzej. 

– Veliko mi je zadovoljstvo da se konačno u pitanjima korištenja državne imovine nešto pokrenulo. Godinama nismo mogli dobiti ni odgovor iz tadašnjih ustanova koje su u o tome brinule. Danas se konkretne stvari događaju – zaključio je župan. 

Gradska uprava je također zainteresirana za kupnju imovine koja je od velikog povijesnog, ali i kulturološkog značaja za Grad Dubrovnik, a upravo jedna od takvih imovina je i Vila Čingrija. Također Vila će ubrzo u potpunosti biti otvorena za javnost. 

U palači Ranjina potpisan je i ugovor o dodjeli na korištenje prostorija bivšeg doma JNA na Lastovu Općini Lastovo u svrhu prenamjene prostorija Doma mladih Ubli.

– U 25 godina se ništa nije rješavalo po pitanju državne imovine. Mene više od odluke veseli najava ministra da će se kraja godine raspisati natječaj za dva najvažnija projekta na otoku Lastovu, luka nautičkog turizma i turistička zona, obje na zemljištu kojim sad upravlja država – zadovoljno je kazao načelnik Općine Lastovo, Leo Katić. 

Za kraj ministar Marić je rekao kako su se sastali da bi napravili obećanu i planiranu rekapitulaciju, a osvrnuo se i na projekt dnevne bolnice u Metkoviću te otoku Lastovu.  

– Ne postoji ništa važnije za psihološku i društvenu atmosferu od sigurnosti, a zdravstvena zaštita je najbitnija za tu sigurnost. Iz Metkovića doći u Dubrovnik je ponekad teže nego stići do Zagreba – kazao je ministar državne imovine, Goran Marić te nastavio:
-Posebno smo osjetljivi i prema udaljenom otoku Lastovu. U vrlo skoro vrijeme ćemo realizirati javne natječaje za dva važna projekta, koja su sudbonosna za budućnost Lastova. 

– Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine šalje jasnu poruku da je uloga ministarstva oživljavanje Republike Hrvatske projektima koji su godinama, više od 20 godina bili zapušteni i uništavani. S obzirom na ograničene kapacitete, na ograničen proračun davamo maksimum i učinit ćemo sve da pripomognemo oživljavanju ovakvih projekata lokalnoj samoupravi, gradovima, općinama, županijama – zaključio je ministar Marić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *