JESTE GA VIDJELI? Gruški zaljev posjetio dobri dupin! (FOTO)

418

Gruški zaljev u Dubrovniku ovu nedjelju posjetio je jedan zanimljiv gost. Riječ je o krupnom primjerku dobrog dupina (Tursiopis truncatus), strogo zaštićenoj vrsti morskog sisavca. Iako ga se redovito može promatrati u priobalnom moru naše Županije, u unutrašnjim dijelovima Gruškog zaljeva nije baš uobičajena pojava. 

Tako se u jednom trenutku našao blizu obale, kod ljetnikovca Petra Sorkočevića u Lapadu. Na osnovu utvrđene aktivnosti djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pretpostavljaju kako se dupin hranio za svog polusatnog boravka u zaljevu.

Od četiri vrste dupina koji trajno borave u Jadranskom moru, samo je ova široko rasprostranjena u hrvatskom dijelu Jadrana i jedna koja uobičajeno obitava u priobalnim vodama.

Dobri dupin je i NATURA 2000 – vrsta pa je pristupom Europskoj uniji, Republika Hrvatska osigurala područja (ekološka mreža) na kojima će se značajnije raditi na očuvanju ove vrste. Jedno se od njih nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a čini ga veliko morsko područje, odnosno Mljetski i Lastovski kanal.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *