KAPA DO PODA! Sve dubrovačke službe tijekom hladnog vala odradile odličan posao

273

Hladni val koji je prošli tjedan zahvatio Dubrovačko-neretvansku županiju zahvaljujući dobroj pripremi i vrhunskom poslu koji su odradile sve interventne službe prošao je uz minimalne probleme i zbog toga sam izuzetno zadovoljan, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Prema izvješću koje je podnio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović vatrogasci su spremno su dočekali ove vremenske neprilike.”Najzahtjevnije intervencije vatrogasnih snaga bile su na području doline Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Korčule i Mljeta, te Konavala i sve te intervencije su, bez izuzetka, odrađene na najbolji mogući način. U Konavlima su s tri ralice uklanjali snijeg s prometnica i posipavali solju zbog poledice. Na otoku Mljetu vatrogasci su s jednom ralicom očistili sve ceste na otoku, kako državne, tako i nerazvrstane, te ručno posipali ceste solju, a izvršena su i tri izvlačenja vozila uslijed proklizavanja. U Stonu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ston s jednom ralicom očistili sve ceste i posuli ih solju, a najviše intervencija na poluotoku Pelješcu, koje su ujedno bile i najzahtjevnije, odradili su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuna. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje intervenirali su i u susjednoj Bosni i Hercegovini”, navodi u izvješću Simović.

”U izvještajnom razdoblju od značajnijih intervencija ističemo dva požara na stambenim objektima u Stonu i u Metkoviću, te pomoć kod prometne nezgode do koje je došlo radi izlijetanja autobusa s ceste u Opuzenu. Vatrogasci su cijelo navedeno vrijeme bili u pripravnosti, za slučaj potrebe prijevoza drugih žurnih službi, posebice policije, do graničnih prijelaza”, navodi se u izvješću.Kako su izvijestili iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske tijekom hladnog vala dogodilo se pet prometnih nesreća povezanih s vremenskim neprilikama.”U pet prometnih nesreća dvije su bile s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je zadobila teže tjelesne, a dvije lakše tjelesne povrede. Tri nesreće su se dogodile u (prošli) ponedjeljak, a dvije u srijedu. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama radilo se o slijetanju vozila s ceste i o udaru vozila u objekt na cesti. Okolnosti koje su uzrokovale prometne nesreće s ozlijeđenim osobama su bile brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Nastradala su dva vozača od kojih je jedan zadobio teže, a jedan lakše ozljede kao i jedan putnik koji je zadobio lakše tjelesne ozljede. Nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola, u nesreći nije bilo mladih vozača, a svi sudionici u ovim nesrećama koristili su sigurnosni pojas”, navodi se u izvješću PUDN.

Prema navodima predstavnika HGSS-a sa sjednice Stožera civilne zaštite DNŽ diljem županije bilo je nekoliko intervencija, dok su iz Opće bolnice Dubrovnik poručili kako su u odnosu na prošlu godinu imali osjetno manji broj zahvata zbog snijega i leda.

Iz ”Dubrovnik cesta” su poručili kako su tijekom ove hladne fronte potrošili oko 300 tona soli na 1050 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta za koje skrbe.”Od početka hladne fronte ceste diljem županije preventivno su posipane, a na predjelu Dubrovnika i okolice na terenu je stalno bilo od tri do pet ekipa. Zimski uvjeti na svim cestama proglašeni su u nekoliko navrata. Što se tiče Korčule i poluotoka Pelješca od prvog dana djelovalo se barem u dvije ekipe, a snježni nanosi zabilježeni su već u nedjelju na području od Kapetana prema Potomju, oko 6 cm snijega u Pelješkoj Župi.

Sve je preventivno posuto. Već sljedeći dan na Pelješcu su djelovale tri ekipe, na Korčuli je zatvorena cesta na području Dubova, a zimski uvjeti proglašeni su na obje lokacije. Čišćenje i posipanje nastavljeno je u sljedećim danima, a posljednjeg dana hladne fronte (četvrtak 1.ožujka ) zimski uvjeti su ukinuti u poslijepodnevnim satima.Hladna fronta nije zaobišla niti Neretvu gdje se djelovalo s četiri odnosno pet ekipa, ovisno o danu. Zbog većih nanosa snijega na cestama nekoliko puta su proglašavani zimski uvjeti na cestama, a svakodnevno se vršilo čišćenje i posipanje. Zimski uvjeti na koncu su ukinuti u jutarnjim satima u četvrtak, 1. ožujka”, navodi u svom izvješću Stožeru za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije direktor ”Dubrovnik cesta” Roberto Krile.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *