KOLUMNA: Dr. Sandi Tešanović savjetuje kako pametno uživati u festama

387

Osnovni pokretači za unos hrane u organizam je glad i apetit.Glad predstavlja subjektivni osjećaj u želucu koju osjećamo kao potrebu za hranom, a apetit je unutrašnja potreba za traženjem, biranjem točno određene hrane.

Ali u ovim danima kad je prisutno snažno djelovanje blagdanske atmosfere-taj utjecaj je daleko nadmoćan nad svim ostalim. Tad jedemo i više nego inače.

Hrana je masnija-masti imaju veliku energijsku vrijednost i njihovom se razgradnjom oslobađa velika količina energije. Taj je učinak pojačan uz konzumaciju alkohola. Nakon ingestije, masti se ili oksidiraju ili pohranjuju u masne stanice, a sposobnost oksidacije je individualna značajka. U toj neravnoteži organizam puno učinkovitije pohranjuje masti nego ugljikohidrate i bjelančevine. Debljamo se.

Kolači i torte krase naše stolove

To su sve ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa, jednostavni šećeri. Taj glikemijski indeks utječe na pojavu debljine,budući da hrana visokog glikemijskog uzrokuje visoki porast lučenja inzulina, a time sprečava razgradnju masti ,potiče pohranu masti i prejedanje i debljanje…

Nasuprot tome ugljikohidrati niskog glikemijskog indeksa pružaju dulji osjećaj sitosti i održavaju tjelesnu masu nepromijenjenom.

Proteini-Oni nam daju duži osjećaj sitosti, dugoročno mogu smanjiti apetit, ali to ne mora biti vezano za gubitak tjelesne mase.

Ono što nas možebrzo zasititi, a nije praćeno velikim kalorijskim unosom je voće i povrće.Kod ingestije voća i povrća,ne mora doći do gubitka tjelesne mase,ali se održava nepromijenjenom.

Sokovi, zaslađena bezalkoholna pića-važna su stavka visokog energijskog unosa koji dovodi do porasta tjelesne mase. Slatka bezalkoholna pića u prosjeku sadržavanju- 140-150 kcal po porciji-zato izbacite sokove i zamijenite ih s vodom!

Mislite i na alkohol i njegovu visoku energijsku moć.

Mislite i sjetite se da ce feste brzo proći, a vama kilogrami ostaju. Volite sebe!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *