Vlahušić pisao Plenkoviću zbog ugovora s DPDS-m, Franković ga nazvao blogerom!

418

Bivši dubrovački gradonačelnik pisao je premijeru Andreju Plenkoviću o Ugovoru Grada s DPDS-om. Najavio je podnošenje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice. Pismo pročitajte u cijelosti.

 Na sastanku u Dubrovniku , u studenom 2016. godine u hotelu Imperial na kojemu su uz Vas bili i gospođa Dubravka Šuica, Branko Bačić i Mato Franković upoznao sam Vas s problemom upravljanja dubrovačkim zidinama. Pokazali ste zavidan interes za problematiku upravljanja najvrjednijom dubrovačkom, ali i hrvatskom imovinom. Nakon duže rasprave o cjelini problema, jasno ste rekli da postojeće stanje nije u javnom interesu. Danas, nakon nešto više od godina dana, svjedoci smo da je trenutni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao samostalno novi Ugovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine, koji Vam dostavljam u prilogu, na 15 godina, ukupne vrijednosti od najmanje 5 miljardi kuna. Dubrovačke zidine su najprepoznatljiviji dio Dubrovnika, njegov su zaštitni znak, te su u potpunom vlasništvu Grada Dubrovnika. Ove godine zidine je posjetilo 1.2 milijuna posjetitelja, a cijena ulaznice je 150 kuna ili 20 eura. Ukupni prihod biti će veći od 150 milijuna kuna, više nego 80 % proračuna svih jedinica lokalne uprave i samouprave u Republici Hrvatskoj.

U narednih 15 godina broj posjetitelja će samo rasti, kako zbog Hrvatske, atraktivne i sigurne zemlje, članice Evropske unije i NATOa, te zbog samoga Dubrovnika koji se uz svoje kulturne i baštinske vrijednosti, razvija kao vodeća destinacija zabave i filmske industrije, koje prepoznaju najveće svjetske kompanije, kao što je HBO sa svojom planetarnom serijom Igre prijestolja, te vodeća svjetska kompanija zabave Disney, koja je Dubrovnik uključila u svoj najpoznatiji filmski serijal Ratovi zvijezda, čija se filmska projekcija upravo odvija u svim zemljama svijeta. Zbog navedenih razloga u slijedećem petaestogodišnjem periodu očekuje se prosječni broj posjetitelja od 1.5 milijuna godišnje, tj. ukupno 22.5 milijuna prodanih ulaznica. Prosječna cijena ulaznice sa sadašnjih 20 eura narast će na 30 eura, te će tako dubrovačke zidine ostvariti 675 milijuna eura prihoda ili 5 miljardi kuna. Ovo je u normalnim okolnostima minimalna procjena, te prihod može samo rasti, a ne padati. Maksimalni dnevni promet umjesto sadašnjih jedan milijun kuna dnevno, u narednim godinama biti će veći od 2 milijuna kuna za što će trebati angažirati veći broj osoba za štampanje karata i brojanje novca.

Vrijednost od 5 miljardi kuna je dvostruka vrijednost Pelješkoga mosta, skoro kao vrijednost dionice autoceste od Ploča do Dubrovnika ili 4 % ukupnog godišnjeg hrvatskoga proračuna.
Novi Ugovor Mato Franković već je potpisao, te uputio samo na formalno odobrenje na Gradsko vijeće, kao žurnu točku dnevnoga reda, dva dana prije same sjednice Gradskoga vijeća ne poštujući ni Statut i Poslovnik Gradskoga vijeća, bez ikakve konzultacije s dubrovačkom javnosti, gradskim vijećnicima, kao što vjerujem ni Vladom Republike Hrvatske.

Predloženim Ugovorom se Društvu prijatelja dubrovačke starine, privatnoj udruzi građana, osigurava neometana pozicija samostalne države u Republici Hrvatskoj.

– Ugovor se ne temelji na nijednom, ali ama baš nijednom pozitivom propisu i zakonu u Republici Hrvatskoj. 

– Protivan je Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakonu o koncesijama, kao i Statutu grada Dubrovnika

.- Protivan je UNESCO-voj Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

– Udruga samostalno štampa novac u iznosu od 5 miljardi kuna, tj ulaznice koje odmah pretvara u novac.

 – Udruga nema nikakvih drugih prihoda osim bespravnog i protuzakonitog, pa time i ništetnog upravljanja gradskim zidinama, na kojima ubire i znatne prihode od najma komercijalnih prostora.

 – Udruga javnim novcem dobivenim bespravnim ugovorom, kupuje vrijednu imovinu, spomeničku baštinu, komercijalne prostore koje knjiži na svoje ime, te od njih ostvaruje dodatne prihode.

– Udruga odabir izvođača radova i usluga ne obavlja javnim natječajem, nego direktnim pogodbama sa izvođačima bez bilo kakve javne kontrole.

 – Novim, već potpisanim ugovorom od Mata Frankovića, udruga dobiva ovlasti Financijske agencije ili privatne banke kojom je omogućeno da nakon što Grad Dubrovnik ponizno zamoli za financijsku pomoć u obavljanju neophodnih javnih ovlasti, DPDS svojom Slobodnom i Uzvišenom voljom, može prihvatiti zamolbu za pomoć ili je odbiti.

Poštovani gospodine premijeru, takvo poniženje, ujedno i protuzakonito, koje je napisano i potpisano od strane Mata Frankovića nije zabilježeno u višestoljetnoj dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti. Javnu imovinu poklanjam protivno zakonu privatnoj udruzi građana koja od iste ostvaruje dobit od više miljardi kuna, a onda ponizno, na koljenima, molim za pomoć očekujući nekoliko tisuća kuna milostinje.

Poštovani gospodine premijeru, predlažem Vam da svojim autoritetom predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ali i predsjednika HDZ-a spriječite nanošenje ogromne štete Republici Hrvatskoj i gradu Dubrovniku, davajući dubrovačke zidine bez ikakve zakonske osnove privatnoj udruzi građana.

S poštovanjem, Andro Vlahušić

Inače gradonačelnik Mato Franković na svom facebook profilu osvrnuo se na Vlahušićeve prozivke nazvavši ga blogerom. Podijelio je napis iz 2016. godine u kojem tadašnji gradonačelnik Vlahušić nudi DPDS-u da potpisu ugovor do 2031. godine u kojem bi Gradu i dalje ostalo 40 posto prihoda od ulaznica zidina.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *