KONAVLE DOBILE TVRĐAVU NA PREVLACI! Ministar Marić: Najjužnija vrata RH otvorena prema svijetu, simbol prkosa i ponosa

316

Ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle potpisan je danas u vijećnici Općine u Cavtatu. Ugovor su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a nazočili su župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i saborska zastupnica Sanja Putica.

Potpisani ugovor je preduvjet najavljenog projekta u kojem će Društvo prijatelja dubrovačke starine obnoviti tvrđavu te u njoj otvoriti Muzej austrougarske mornarice.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić zahvalio se ministru Mariću kazavši kako je od početne ideje i realizacije projekta prošlo tek nešto više od dva mjeseca. 

– Brzo i učinkovito je sve napravljeno, još jednom u svoje osobno ime zahvaljujem, ali i u ime Općine Konavle, jer ovo je velika stvar za nas, ali i za Hrvatsku. Napokon će tvrđava na Prevlaci imati namjenu i biti jedan vrlo atraktivan muzej na krajnjem jugu Hrvatske s kojeg će se s ponosom vijoriti hrvatski barjak – kazao je Lasić.

Dodao je kako zna da će DPDS postići da ova tvrđava bude posjećena jer oni imaju iskustva kojeg znaju primijeniti prisjetivši se svih objekata koje su dosad obnovili.

Saborska zastupnica Sanja Putica izrazila je iznimno zadovoljstvo i čast što će ovo potpisivanje ugovora ministra Marića i načelnika Lasića okončati jedno dugogodišnje htijenje i želju svih žitelja Općine Konavle kao i svih stanovnike Županije, da tvrđava na Prevlaci bude dana na upravljanje samoj Općini.

– Ovom prigodom bih rekla kako se vidi značaj i važnost osnivanja Ministarstva državne imovine i snažne sprege jedinica lokalne samouprave, jer nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu na upravljanje, prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovaj potpis danas također znači i unaprjeđenje napretka Općine Konavle, kao i novog sadržaja i turističke ponude – istaknula je Putica čestitavši svima na ovom potpisivanju te zaželjevši da ovakvi projekti budu uobičajeni u Općini Konavle.

 Župan Nikola Dobroslavić smatra kako se ovim činom i Ministarstvo i Država imaju čime pohvaliti.

– Ovo je jedan objekt u državnom vlasništvu koji je bio zapušten od davnina, a i prije rata. Sad napokon stječe priliku dobiti novi sadržaj. Dobar je znak što je Ministarstvo državne imovine shvatilo svoju zadaću i počelo rješavati ono što se nije rješavalo desetke godina. Čestitam svima na potpisivanju ovog ugovora – rekao je Dobroslavić.

Ministar Goran Marić iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora kojeg je i obećao da će biti iza Dana Općine Konavle.

– Prevlaka je simbol hrvatske povijesti, simbol prkosa i ponosa. Ovim činom se prekida stoljetni statut Prevlake, ona je do danas bila simbol otimanja i neprijateljstva. To je bila i ostala najjužnija točka Hrvatske, ali i točka gdje su dolazili neprijatelji. Ovim ugovorom to se prekida, i ovo je sad točka gdje dolaze prijatelji Općine, Županije i DPDS jer oni znaju kako čuvati povijest – kazao je Marić dodavši kako ovu tvrđavu Republika Hrvatska dava na korištenje ‘uz veliko povjerenje prijateljima kako bi ona bila najjužnija vrata Hrvatske otvorena prema svijetu s nadom da će to biti i najposjećenija točka’.

Također, istaknuto je kako ovim potpisivanjem Ministarstvo državne imovine potvrđuje svoju misiju i nastavak kontinuiteta, tako da kroz 15-ak dana slijede novi ugovori diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *