KRIZA OKO KUPARA: Prijeti raskinuće ugovora, ugledni hotelski lanac odustao od partnerstva

658

Vrlo je teško očekivati nastavak projekta Kupari jer se ne provode obveze investitora, pa ćemo, ako se tako zaključi, biti prisiljeni raskinuti ugovor – poručio je jučer na konferenciji za medije ministar državne imovine Goran Marić.

Podsjetimo, Tvrtka Avenue ulaganja, u vlasništvu jednog od najbogatijih Rusa, Sergeja Gljadelkina, koji je kupio IGH i Hidroelektru, u listopadu 2015. pobijedila je na natječaju za Kupare i obvezala se u četiri godine uložiti 100 milijuna eura u nekadašnje vojno odmaralište koje je trebalo postati elitni turistički resort.

Na natječaj su se javili pismom namjere, u partnerstvu s prestižnim hotelskim lancem Marriott, i to s brendom Ritz-Carlton, u Kuparima su trebali sagraditi dva nova hotela s pet zvjezdica i oko 400 smještajnih jedinica, a trebao se rekonstruirati i postojeći hotel Grand, piše jutarnji.

Marić će organizirati sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem i načelnikom Općine Župa dubrovačka kako bi naložili investitoru da se o projektu očituje u roku od 15 dana – kažu u Ministarstvu državne imovine.
S druge strane, direktor Avenue ulaganja Ivan Paladina kaže da je iznenađen izjavama ministra Marića o otkazivanju ugovora za Kupare.

– Ako ništa drugo, to ni formalno-pravno nije moguće jer je od potpisivanja ugovora prošlo samo godinu i pol, pa mi nije jasno o čemu govori ministar Marić. Kao investitor, dosad smo napravili više od 30 studija prijeko potrebnih za realizaciju projekta, i to u uvjetima u kojima je rok za prijavu na natječaj iznosio samo četiri mjeseca, što je prekratko. Državi je trebalo 25 godina da raspiše natječaj za Kupare, a mi smo ti koji kasne s realizacijom – pita se Paladina.

Paladina se potom osvrnuo i na neke argumente koji pristižu iz Ministarstva državne imovine na račun investitora. Između ostaloga, a to je potvrdio i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvije Nardelli, ministru Mariću ne sviđa se činjenica da Avenue ulaganja, suprotno ugovoru, još nisu dostavila dokaz o angažmanu hotelskog operatera.

– Ministru Mariću smo prije tjedan dana poslali obavijest o potpisanom pismu namjere s jednim hotelski operaterom čije ime zasad ne smijemo otkrivati. Zašto taj dopis nije vidio niti pročitao, ne znam, ali mi smo 7. studenog 2017. dobili dopis Ministarstva imovine u kojem je država pristala na promjenu operatera, kao i na promjenu prvotnog arhitektonskog koncepta – tvrdi Paladina.

Naime, tvrtka je doista nakon potpisivanja koncesijskog ugovora izmijenila arhitektonski koncept budućeg kompleksa Kupari – tako da je smanjen broj soba, ali bi one sada trebale biti luksuznije – a Paladina napominje da su i Općina i ministar Marić takve izmjene na kraju prihvatili.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *