Lena Kramarić zatvorila izložbu, a otvorila Ateljeriju

208

Izložba slika Lene Kramarić pod nazivom “Ateljerija” svečano je zatvorena 22. kolovoza u Galeriji Sebastian. Upečatljive, vesele, razigrane i prozračne slike oduševile su mnogobrojne posjetitelje koji su došli podržati Lenin rad u Galeriji Sebastian.

Sveprisutne posjetitelje je pozdravio PR-ovac Galerije Sebastian Marko Kriste te poželio svima dobrodošlicu. Na jedan pomalo drugačiji i nesvakidašnji način posjetitelji su mogli doživjeti predstavljanje Leninog rada i radnog procesa u Galeriji Sebastian. Zapravo, svi koji su bili prisutni na svečanom zatvaranju izložbe mogli su poslušati razgovor između slikarice i povjesničarke umjetnosti Andree Batinić Ivanković. Andrea je ležerno postavljala pitanja te se tako u razgovoru s Lenom posjetiteljima mogao prezentirati cijeli radni proces u mjesec dana koliko je prošlo dok su nastajale nove slike. Lena je kroz taj razgovor objasnila kako se spontano razvijao taj proces dok je stvarala nove radove i kako su posjetitelji pozitivno reagirali na njene slike.

Lenu je posebno dojmilo kako su neki ljudi znali čak sjesti i gledati kako radi jedan duži period. Lena je na samom početku istaknula kako se jedan mjesec činio kao 500 godina, a posebno se veselila novom radnom prostoru. Lena je isto tako rekla kako je na početku imala velika očekivanja da će napraviti jako puno i slike s velikim formatima, ali na kraju je ipak shvatila da je bitna kvaliteta a ne količina. Lena je zaključila da su mnoge stvari posljednjih dana sjele na svoje mjesto te kako su joj se otvorile nove ideje. Istaknula je kako je dobila novu inspiraciju te da je ovo samo početak jedne lijepe suradnje s Galerijom Sebastian. Na kraju se još jednom zahvalila Andreji Dujić, vlasnici galerije koja je podržala od samog početka, kao i svim zaposlenicima galerije koji su sudjelovali i doprinjeli svojim radom.’Za sve one koji nisu stigli prisustovati na svečanom otvaranju i zatvaranju izložbe, stignu još posjetiti Galeriju Sebastian i vidjeti Lenine radove koji će biti izloženi do 4. rujna.Lena Kramarić je slikarica koja sa svakim novim ciklusom iznenađuje snagom stilskih pomaka i tek naznačenim motivskim inovacijama, ali i s velikim senzibilitetom za slobodu stvaralaštva ponukanu majčinskim instinktom.

Spontanom iskrenošću, uz romantičarske i ponegdje nostalgične naznake, kroz prostodušnu zaigranost spontanog i studijskog, Lena stvara djela vrlo emotivnog naboja uz prisutnost životne energije koja sve njene slike objedinjuje u svijet kozmičkih promišljanja (beskonačnosti) ili tek u neka egzistencijalna stanja. Riječ je o prizorima koji obuhvaćaju isključivo ženske senzualne i gotovo krhke figure djevojčica i žena koje su ponegdje ritmično poredane jedna do druge omogućavajući nam da ih raspoznamo, dok su drugdje nabacane u hrpe koje osim što nam daju slobodu viđenja, također emaniraju nered i nemir prožet osjećajem majčinstva i dječje igre. Figuracija na njezinim djelima tek se atribuira u neke kodirane poruke koje naprosto isijavaju u čitavoj pikturalnoj strukturi. Nepostojanje izravne komunikacije s promatračem uvodi u prizor narativnu komponentu koja unosi potrebu za oslikavanjem interijera ili eksterijera u kojima se likovi nalaze, što pak dovodi do intimističke dinamizacije uprizorenja. Gledajući nove slike i uspoređujući ih s onima iz prethodnih ciklusa sasvim je jasno kako likovi na slikama upravo pulsiraju taj dinamizam, psihološki nedokučivu osjećajnost i djelomičnu nestabilnost u svijetu nesigurnosti. No, ono što im daje osjećaj sigurnosti je dodir majke i njezin zagrljaj koji iako nevidljiv na slikama ostaje psihološki sveprisutan duhom.

Iz predgovora, piše Andrea Batinić Ivanković, povjesničarka umjetnosti.

Lena Kramarić (1982, Zagreb). Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) kojeg završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Uz likovno stvaralaštvo radila je i kao profesorica povijesti umjetnosti, kreirala i vodila likovne  radionice, bavi se grafičkim dizajnom, izradom ilustracija i dizajnom interijera. Živi i radi u Dubrovniku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *