MILANOVIĆ PRISEGNUO ‘Hvala svima prije mene, oni su dali sve od sebe, u dobroj vjeri’

150

Danas u podne na Pantovčaku održala se predsjednička inauguracija Zorana Milanovića, koji je tako postao peti predsjednik Republike Hrvatske. Na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine, nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Novi predsjednik Republike Hrvatske se obratio građanima i uzvanicima. 

Prisežem svojom čašću da ću dužnost obavljati savjesno i odgovorno na dobrobit hrvatskog naroda. Držat ću se Ustava i zakona, bdjeti nad urednim i pravilnim djelovanjem vlasti, tako mi Bog pomogao, rekao je Milanović. 

Zahvala onima koji su ovaj posao obnašali prije meni. Oni su svi u svojem vremenu i datim okolnostima dali sve od sebe u dobroj vjeri – rekao je Milanović. 

Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati odluku da klimatske promjene nisu problem, ali to neće promijeniti da to postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i želje naroda. Kako održati razdvojenima istinu i želju? Postoji samo jedan put – puna podrška vlasti znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija – poručio je Milanović. 

Dame i gospodo, molim vas unaprijed zrno razumijevanja za moje greške – bit će ih. No, one nikad neće biti namjere i nikada nisu bile, barem ja tako mislim. Uložit ću sve što imam. Ne pristajem na to da je greška kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima. Svakog dana borit ću se da tu lošu praksu, da se ljudima osporava patriotizam, prokazujem jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane – rekao je Milanović. 

Ratovi su gotovi – poručio je još jednom Milanović. 

Svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da dostojanstveno živi od svog rada. Ovo je kuća za nas, za sve nas. Za one koji su tu, za generacije koji dolaze i za one koji će se vratiti. Hvala vam i živjela Republika Hrvatska! – za kraj je rekao Milanović. 

24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *