MLJET JE OBRANJEN! Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić: Noć je bila teška, ali uspjeli smo!

201

NAJNOVIJE!

07:00 Požar na Mljetu je pod kontrolom. To su doista fantastične vijesti nakon sinoćnje alarmantne situacije kad je vatrena stihija nekontrolirano gutala gustu borovu šumu pred sobom. 

Jutros smo u telefonskom razgovoru sa zapovjednikom JVP Mljet Mariom Dabelićem doznali najnovije informacije.

–  Noć iza nas je bila jako teška, ali čim je pao vjetar požar smo stavili pod kontrolu. U tijeku je saniranje opožarene površine koja je ogromna, izgorjelo je oko 150 hektara. U ispomoć nam stiže 25 vatrogasaca s kopna i to iz Dubrovnika, Putnikovića, Stona te Državna interventna postrjba. Potrebe za zračnim snagama nema i možemo reći kako je Mljet siguran! – kazao je Dabelić za DubrovnikInsider.

23,30

Prema prvim informacijama koje smo dobili s terena, vjetar se trenutno smirio i vatrogasci požar za sada drže pod kontrolom. Više informacija donosimo rano ujutro.

21:00

Novi požar planuo je na otoku Mljetu. Gori na području iznad Rope, a kako doznajemo stanje zbog jakog vjetra nikako nije dobro. Ključne informacije dao nam je zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić.

– Stanje nije pod kontrolom zbog bure koja puše bez prestanka. Zaustavili smo bočne strane požara, no on se širi južno prema moru. Kuće i objekti trenutno nisu ugroženi, ali zato je poprilično opožarenog šumskog područja – kazao nam je Dabelić u telefonskom razgovoru.

Požar je udaljen od Nacionalnog parka Mljet tri kilometra. Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu, a gori gusta borova šuma.

– Deset vatrogasnih vozila i 30 vatrogasaca JVP Mljet te tri vozila NP Mljet s 15 vatrogasaca sudjeluje u gašenju ovog požara. Ujutro u ispomoć dolaze zračne snage te pojačanje s kopna. Prije jutra nažalost ništa od pomoći jer je teren jako nepristupačan – zaključio je Dabelić.

Županijski vatrogasni zapovjednik, Stjepan Simović u telefonskom razgovoru kratko nam je kazao kako ujutro u sedam sati kreće trajekt s 35 vatrogasaca prema Mljetu, a uputio je zahtjev za slanjem čak četiri kanadera što samo potvrđuje kako je stanje zaista alarmantno.

Istaknimo kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale u gašenju 11 požara na području naše županije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *