MUP-ova nova reforma: Registracija je u policiji bila jeftinija 110 kuna, ali te opcije više nema

273

Stanice za tehnički pregled u 2016. na račun naknada i troškova uprihodile su 721 milijun kuna. Od toga su zadržale 78 posto, dok je krovna organizacija stanica, Centar za vozila Hrvatske (CVH), dobio 9,8 posto, HAK 5,1 posto te MUP za prometnu preventivu osam posto.

Riječ je o naplati poslova koji prethode registraciji i produljenju prometne dozvole (porez, carina, obvezno osiguranje, posebna naknada za okoliš, naknada za ceste). Za nekoliko minuta posla na šalteru službenik Stanice za tehnički pregled ubere 57,65 kuna za registraciju te još toliko za ovjeru prometne što zbrojeno donese 115 kuna. CVH daje tehničku i stručnu podršku STP-ovima, a HAK obavlja stručni nadzor pa je stoga cijena produljenja prometne u STP-u 11,3 kune, dok je u policiji bila pet kuna, jednako koliko je iznosilo i produljenje do 1. siječnja.

“To su složeni i odgovorni poslovi. Službenik provjerava vjerodostojnost dokumenata i tehničkih značajki i namjene vozila kako bi mogao odrediti visine propisanih obveza i jesu li one uplaćene točno prema ovlaštenim korisnicima, a na kraju smjene još mora sastaviti izvješća obračuna. Kod ovjere prometne dozvole još se mora provjeriti postoji li prometna kazna vlasnika vozila ili ovrha nad automobilom, a mora se voditi i dokumentacija i sve se mora dostaviti MUP-u.

Za to je potrebna odgovarajuća informatička oprema, stručno osoblje i njihovo vrijeme, kao i održavanje cijelog sustava. Za sve to je predviđeno kalkulativno vrijeme od 10,7 minuta”, pojasnili su za Večernji list iz Centra za vozila Hrvatske.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *