NAKON MEDIJSKIH KRITIKA: Ide zakon koji će u potpunosti štititi dubrovačke vodiče

162

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu bio je tema jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić i državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frana Matušića s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik i srodnih strukovnih udruga. 

Nakon medijskih kritika upućenih od strane Društva turističkih vodiča Dubrovnik o prijedlogu novog zakona, gradonačelnik Franković je u dogovoru s državnim tajnikom Matušićem sazvao radni sastanak s dubrovačkim vodičima kako bi se razjasnile sve nedoumice koje su se pojavile. 

Državni tajnik Matušić ovom je prilikom predstavnicima vodiča detaljno obrazložio prijedlog zakona koji će između ostalog regulirati djelatnost turističkih vodiča. Kako je pojasnio, Zakon o pružanju usluga u turizmu u potpunosti će zaštititi vodičku struku.

– Zaštićeni lokaliteti I dalje će uključivati javne prostore i sva kulturna dobra te prirodnu baštinu, a pritom je važno naglasiti da će sama udruženja vodiča u koordinaciji s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije predlagati popis zaštićenih lokaliteta u našoj županiji na osnovu kojih će resorni ministar donijeti novi Pravilnik o zaštićenim lokalitetima – rekao je. 

Zakon o pružanju usluga u turizmu, kazao je državni tajnik Matušić, višestruko će štititi licencirane domaće vodiče od nelojalne i često nestručne konkurencije. U tom smislu, vodičima koji dolaze s inozemnih tržišta neće se kao do sada dozvoljavati obavljanje djelatnosti na zaštićenim lokalitetima, bez da prođu jednako formalno obrazovanje poput domaćih vodiča. Nadalje, uvjeti obrazovanja za ovu struku značajno će se postrožiti i uskladiti s europskim normama od 600 sati.

Nadalje, trenutnim zakonskim okvirom propisano je da obavljanje inspekcijskih poslova provodi carina, što je još jedna nelogičnost koja će se ispraviti novim prijedlogom zakona tako da će se ova služba vratiti pod nadležnost Ministarstva turizma. 

Podsjetimo, još krajem srpnja gradonačelnik Mato Franković službeno se obratio ministru turizma Gariju Cappelliju i ravnatelju Carinske uprave  Hrvoju Čoviću. Od ministra turizma gradonačelnik je zatražio da se novim zakonom u potpunosti zaštiti dignitet struke turističkih vodiča ističući „kako je Dubrovnik UNESCO-va zaštićena cjelina, te kao i drugi takvi lokaliteti u Hrvatskoj, zaslužuje visoku razinu interpretacije svoje povijesti, kulture i tradicije.

Zbog toga što se sve češćim nelegalnim gospodarskim aktivnostima vođenja organiziranih turističkih skupina od strane inozemnih državljana, koji ne posjeduju valjane dozvole za obavljanje djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske, ugrožava posao dubrovačkih vodiča  gradonačelnik je do stupanja na snagu novog zakonskog okvira od Carinske uprave zatražio temeljitiji i stroži nadzor nad obavljanjem  djelatnosti turističkog vođenja. 

Prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu uskoro će se naći na sjednici Vlade, nakon čega ide u redovnu procedure u Hrvatski sabor.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *