NAKON OŠTRIH REAKCIJA I OSUDA! Ministarstvo povuklo nacrt spornog Obiteljskog zakona na doradu

196

Stižu reakcije na sporni članak u nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona. Riječ je o članku u kojem se definira da obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Prema tome, bračni par bez djece nije obitelj, baka i djed koji se skrbe za unuče koje je ostalo bez roditelja – nisu obitelj, ali nisu obitelj ni istospolni parovi koji odgajaju dijete.

Premijer Andrej Plenković nezadovoljan je što je nacrt izašao u javnost a da se o njemu u Vladi nije raspravljalo. Nacrt zakona ima više od 400 članaka. I kritičari i pristaše zakona tvrde – zaštita djece mora biti na prvome mjestu.

Stiglo je priopćenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povlači se na doradu. 

“Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon s Javnog savjetovanja na doradu”, stoji u priopćenju.  

HNS neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je pušten u javnu raspravu, priopćio je HNS i navodi da smatra da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, pa predlaže da se taj zakonski prijedlog povuče i doradi. Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda.

Novim prijedlogom zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, a u isto vrijeme u Hrvatskoj je čak 80 tisuća parova neplodno, upozorio je HNS koji pita i što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete, donosi hrt.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *