NASTAVAK ‘DUŽNIČKOG ROPSTVA’ Fina će sigurno blokirati račune građana nakon 18. listopada

172

Za mjesec i pol prestaje moratorij na ovrhe i očekuje se kako će 400 tisuća ljudi ponovno biti pod blokadom. To znači da se nastavlja “dužničko ropstvo” građana ma što god o tome pričali u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i ostalim mjerodavnim institucijama.

Dan D je sve bliži, nervoza kod građana sve više raste pa nas je zanimalo što će učiniti Fina 19. listopada. Prema objavama iz medija, u Finu smo poslali upit o tome što znači činjenica da su javni bilježnici već počeli slati u Finu prijedloge za ovrhu, iz te institucije nam je odgovoreno kako “javni bilježnici nikada u Finu ne šalju prijedloge za ovrhu, niti Fina sudjeluje u tom dijelu postupka (određivanje ovrhe) te nije logično da bi javni bilježnici takvo što činili, niti bi Fina povodom primitka takvog prijedloga mogla što poduzeti.

Oni su nadalje naveli da se u Finu mogu dostaviti samo pravomoćna i ovršna rješenja o ovrsi, dakle, samo rješenja koja su dostavljena ovršeniku i na koja je stavljena potvrda pravomoćnosti i ovršnosti jer ovršenik nije osporio tražbinu, odnosno nije na njih uložio prigovor, i to isključivo od strane ovrhovoditelja/vjerovnika.

“Koliko nam je poznato, javni bilježnici od 1. svibnja ove godine nisu donijeli niti jedno rješenje o ovrsi. Napominjemo da Fina cijelo vrijeme zaprima nove ovršne isprave, uključujući i rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave odnosno javnobilježničkih rješenja koja su postala pravomoćna prije posebnih okolnosti te po njima postupa u odnosu na pravne osobe na uobičajeni način i provodi ovrhu, a u odnosu na fizičke osobe samo ih evidentira u redoslijed, ali temeljem njih ne provodi ovrhu”, istaknuli su iz Ureda uprave Fine.

Građani mogu u Fini saznati prijeti li im blokada

Iz Fine odgovaraju: “Mogu, naravno, fizički (u poslovnici Fine), ili preko sustava e-Građani (što preporučujemo zbog izbjegavanja fizičkih dolazaka u poslovnice). Od Fine mogu dobiti sve podatke o osnovama za plaćanje koje su dostavljene u Finu te u svakom trenutku mogu provjeriti koja ovrha je u Fini evidentirana i po kojoj će se nastaviti ovrha 19. listopada. Također, građani mogu dobiti preslike cijele dokumentacije koja je zaprimljena, sve naravno bez ikakve naknade. Građani, preko sustava e-Građani, u svakom trenutku mogu preuzeti cijeli Očevidnik (s popisom svih ovrha i iznosima koji se duguju) i preslike ovršnih isprava (najčešće javnobilježnička rješenja), ali i detaljnu specifikaciju naplate na kojoj se vidi svaka naplata i obračun ostatka duga po pojedinoj ovrsi. Primjerice, na ovaj način, bez dolaska u Fininu poslovnicu, građani mogu pratiti naplate ovrhe s računa, nakon što im je npr. na račun uplaćena plaća i koji dio plaće je prenešen vjerovniku radi ovrhe te koji se točno dio duga tim iznosom zatvorio i koliko je duga na taj dan preostalo”.

U Fini preporučuju svim građanima da prije 19. listopada provjere imaju li kakvu zaprimljenu ovrhu te predlažu da građani pokušaju kontaktirati vjerovnike radi dogovora – moguće je da će vjerovnici biti i više nego inače voljni dogovoriti se oko modaliteta i iznosa naplate u vremenu u kojem ne mogu provoditi ovrhu.

“Nažalost, Fina raspolaže samo informacijama o pravomoćnim i ovršnim ispravama koje su dostavljene u Finu te ne možemo znati ima li za ovršenika kod kojeg javnog bilježnika zaprimljen prijedlog za ovrhu za kojeg još nije doneseno rješenje, ili rješenje još nije dostavljeno ovršeniku te bi se građani morali obratiti javnom bilježniku prema mjestu boravišta/prebivališta, kako bi  provjerili postojanje postupaka kod javnog bilježnika”, istaknuli su u Uredu uprave Fine.

Prije ovrhe treba pokušati mirenje dužnika i vjerovnika

Logika nalaže kako sigurno postoji neki način da se dug isplati do 19. listopada ili barem dogovori neki drugačiji oblik otplate kako ne bi došlo do ovrhe.

“Najbolje bi svakako bilo kada bi dužnici i vjerovnici postigli dogovor oko plaćanja i poštivali ga, kako u tom slučaju ne bi morali niti pokretati ovrhu. Svakako treba poticati i građane i vjerovnike na prihvaćanje medijacije (mirenja) i dogovora, kao najboljeg načina za rješenje problema. Edukacija o važnosti mirenja i poštivanja dogovora te edukacija potrošača o upravljanju financijama i financijskoj pismenosti jedini su načini preveniranja ovrha”, naglašavaju u Fini.

Isto tako, napominju kako građane treba potaknuti da, ako nisu sigurni duguju li što, pitaju svoje vjerovnike (otprilike vjerojatno znaju s kime su u ugovornom odnosu) o dugovanju i ako ono postoji da predlažu načine otplate koji su im pogodniji. Također, iz Fine sugeriraju da građani budu aktivniji u zaštiti svojih prava i informiraju se o svim pravima koje kao potrošači imaju.

Bilo kako bilo, Fina će nakon 18. listopada ovrhu provoditi na isti način kao i prije 18. travnja ove godine budući da su zakonske odredbe koje reguliraju provedbu ovrhe ostale iste.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *