NIKAD TEŽE DO IZJAVE! Što rade silni glasnogovornici i djelatnici za informiranje u uredu gradonačelnika Frankovića?

585

Dobiti odgovor iz gradske uprave na novinarski upit jednako je dobitku na lotu. Pristup informacijama, novinarima je jedan od osnovnih alata u radu, ali kada uopće ne dobijete odgovor na upit, a na ostale morate dosta dugo čekati pomislite – sigurno u uredu za informiranje nedostaje djelatnika. Možda ih je premalo pa jednostavno ne stignu odgovoriti?

Upravo zbog otežane komunikacije s osobama zaduženima za pružanje informacija medijima poslali smo im upit. Osnovno pitanje je bilo vrlo jednostavno. Zanimalo nas je koliko osoba je zaposleno u Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju.

Nakon poslanog upita, odgovor iz Grada stiže dva dana prije isteka roka, koji prema članku 20. predmetnog zakona iznosi 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

– U upravnom odjelu za poslove gradonačelnika u Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju na radnom mjestu višeg stručnog suradnika III za informiranje rade ukupno četiri službenika na neodređeno vrijeme te jedan službenik na određeno vrijeme.

Pet zaposlenika nije mala brojka, no istaknimo kako su svi zaposleni za vrijeme bivše vlasti HNS-ovog Andra Vlahušića, osim Gorana Cvjetinovića koji je prije mjesec dana prešao iz Županije u ured gradonačelnika Mata Frankovića.

Obzirom kako petorka u UO za poslove gradonačelnika u Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju na medijske upite nije u stanju odgovoriti na vrijeme ili čekaju krajnji rok za odgovor, ili uopće ne potvrde da su primili upit, drugo pitanje nametnulo se samo po sebi. Što rade tijekom svog radnog vremena?

Odgovorili su kako prate aktivnosti gradske uprave, uključujući sve upravne odjele i službe te uređuju službene web stranice Grada Dubrovnika. 

Također, naveli su kako vode postupke sukladno zakonskim propisima u informiranju građana i pravnih osoba prema njihovim zahtjevima za pristup informacijama, te prate gradonačelnika u njegovim aktivnostima, sastancima i drugim protokolarnim događanjima radi informiranja javnosti. Zadnja stavka njihovog posla jesu drugi poslovi po nalogu voditelja odsjeka, pročelnika i gradonačelnika.

Teoretski sve lijepo zvuči, no u praksi stvari su znatno drukčije. Pa primjerice ukoliko novinar radi neku važnu temu i treba mu recimo izjava jednog od direktora gradskih poduzeća, mora prvo kontaktirati Anu Rajčević novu glasnogovornicu, odnosno osobu zaduženu za kontakt s medijima ili joj poslati upit. Ukoliko novinar nije uporan može se pozdraviti s izjavom jer Rajčević ili će zaboraviti ili joj neće biti jasno pitanje ili će pak na telefonski poziv kratko odgovoriti ‘na sastanku sam’.

Pa postavlja se pitanje je li Rajčević preopterećena poslom i ako jest, što radi preostalih četvero djelatnika?

Iako je u tijeku reorganizacija gradske uprave pa je čak postalo i moderno prebaciti krivnju zbog broja zaposlenih u navedenom uredu na bivšeg gradonačelnika Vlahušića, na pitanje planira li nova gradska vlast reorganizaciju službe za informiranje, dobili smo kratak i jasan odgovor kako to eto – nije u planu.

A možda bi gradonačelnik Franković od silnog promišljanja o održivom turizmu i preuzimanju odgovornosti za Grad, mogao konačno preuzeti i odgovornost za svoje djelatnike. Pozabaviti se malo tko, što i kako radi. Jer novinari ne postavljaju pitanja zbog sebe, već zato što obavljaju svoj temeljni zadatak – izvještavaju javnost, a posljednjih mjeseci, dolaskom nove gradske vlasti to je zaista postalo otežano.

MZ/MNj

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *