NOVA STUDIJA OTKRIVA: Jedenje mesa povezano s nizom bolesti, ne samo sa karcinomom

315

Nova studija pokazala je da oni koji redovito konzumiraju meso imaju veći rizik od obolijevanja od niza bolesti.

Ta je studija objavljena u BMC Medicine, a istražuje dalje od studija koje su povezivale konzumaciju crvenog i neprerađenog mesa s bolestima poput rada crijeva.

Istraživanje koje je provedeno na stanovnicima proučavalo je vezu između konzumacije mesa i 25 uobičajenih nekancerogenih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, poremećaja zglobova i upale pluća.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu pratili su skoro 475 tisuća odraslih osoba u Velikoj Britaniji koji su primljeni u bolnice zbog 25 uobičajenih bolesti, a sudionici su za oko osam godina ispunili najmanje tri istraživanja o konzumaciji mesa. Kao redovni mesojedi smatrani su ako su meso jeli tri puta tjedno ili više.

Redovni konzumenti mesa uglavnom su bili umirovljenici, bijelci, Europljani ili žene u menopauzi, veća je vjerojatnost da imaju veći indeks tjelesne mase, da su pušači i da konzumiraju alkohol. Manje konzumiraju voće, povrće, ribu i vlakna, a više meso životinja, pokazuje studija.

Uz ova ‘štetna zdravstvena ponašanja’ studija je otkrića da oni koji redovito konzumiraju neprerađeno crveno meso i prerađeno meso imaju veći rizik za bolesti srca, upala pluća, divertikularne bolesti debelog crijeva, polipa debelog crijeva i dijabetesa. Autori su rekli i da je kod osoba koje redovno jedu mesu povećan rizik od većeg indeksa tjelesne mase. No, veća potrošnja neprerađenog crvenog mesa smanjivala je rizik od nastanka anemije izazvane nedostatkom željeza.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *