Novi predsjednik Studentskog zbora – JAKŠA ĆEBO: Povećat ćemo proračun za projekte i modernizirati Statut

234

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku koja se održala u srijedu, predstavnik diplomskih studija Odjela za ekonomiju, ujedno i student prve godine diplomskog studija Ekonomije, Jakša Ćebo izabran je za novog predsjednika. 

Mandat predsjednika Studentskog zbora traje jednu godinu, a s konstituirajućom sjednicom započeo je njegov rad. 

– Prva radna sjednica najavljena je za idući tjedan. Trebamo obaviti sastanke s Upravom Sveučilišta i dogovoriti neke smjernice. Morat ćemo donijeti novi Statut s obzirom na to da se dosta stvari promijenilo, a Statut je već pomalo zastario. Donijet će se i Proračun Studentskog zbora koji će odrediti temljne projekte koji će se događati u idućoj godini. To je zapravo najvažniji akt – govori Ćebo.

Dodaje kako Skupština Studentskog zbora raspisuje natječaje za studentske projekte svake godine, tako će i početkom 2018. biti raspisani. 

– Željeli bismo u ovom mandatu povećati iznos za te projekte jer vidimo kako se interes svake godine sve više povećava. Ono što sam ja kao student primijetio je da su studenti nedovoljno informirani o tim projektima. U vezi toga planiramo napraviti Info dan gdje bismo ih upoznali s projektima, ali i dali mogućnost da pitaju sve što im je nejasno u radu Studentskog zbora – ističe Ćebo.

Studentski zbor mora radi svoje popularizacije, to jest pristupa studentima, raditi  zabavne projekte kao što su putovanja i slično. Novi predsjednik Studentskog zbora naglašava kako zabave u klubovima nisu u nadležnosti Zbora te da je to je tek jedna aktivnost koju mogu napraviti kako bi poboljšali kvalitetu studiranja u sklopu izvannastavnih aktivnosti.

– Nama će glavni uvjet za pregovore biti cijene. One trebaju biti studentske. Dubrovnik je skup grad to svi znaju, i treba biti skup jer takvo se tržište u sezoni  formira, međutim za studente bi trebale te cijene biti kao uvjet – objašnjava te dodaje kako bi voljeli naći ravnotežu između zabavnih i edukativnih projekta, a konačan plan i program će se donijeti na idućoj sjednici. 

Što se tiče odnosa profesora i studenata, bivši studentski pravobranitelj govori kako je i prije dobivao pritužbe, ali uglavnom radilo se o malom broju. 

– Vodio sam i jednu Facebook kampanju gdje sam stavljao članke iz Statuta pravnika i tako tih normativnih akata, čisto kako bi se studenti upoznali, jer oni ne mogu ući u dokumente Sveučilišta i vaditi sve te informacije. Tako sam neke osnovne stvari pojednostavnio. 

Skupštinu čine predstavnici svih odjela na Sveučilištu tako da oni znaju probleme svog Odjela i na Skupštini će ih iznositi te će tako svi zajedno pokušati ih riješiti.

– U nas je malo Sveučilište, komunikacije je barem na mom odjelu profesora i studenata jako dobra. Ono na čemu bih htio poraditi u našem mandatu je komunikacija među samim studentima. Oni su kritična masa, ali dosta su onako inertni. kao u cijeloj Hrvatskoj. Volio bih na tom Info danu iskomunicirati neke glavne probleme – zaključuje novoizabrani predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku, Jakša Ćebo. 

Podsjetimo, osim predsjednika, izabrane su i ostale funkcije u Studentskom zboru.

Zamjenik predsjednika je Amar Omerčahić, predstavnik preddiplomskih studija Odjela za ekonomiju. Za studentskog pravobranitelja izabran je Blaž Bulum, dok će tajnik Studentskog zbora biti Rafael Barkiđija. Antun Bošković izglasan je kao član predsjedništva.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *