ODLAZAK LEGENDE: Ljubiša Samardžić preminuo u 81.godini

437

Nakon teške bolesti, jučer nas je napustio slavni glumac Ljubiša Samardžić u 81.godini. Glumac koji je poznat ne samo po velikom broju snimljenih filmova već i po tome što je obožavao grad Dubrovnik gdje je jako često boravio te čak snimao i seriju i film. 

Naime, krajem prošle godine glumcu je operiran tumor na mozgu, no prije par mjeseci stanje mu se itekako pogoršalo, a već neko vrijeme Samardžić je bio lošeg zdravlja. Nakon dužeg boravka u bolnici pušten je na kućnu njegu.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica jugoslavenske kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine u filmu “Peščani grad”.

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”… Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. godine, koju je i režirao. Kao redatelj debitirao je dramom o bombardiranju “Nebeska udica” te je režirao filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”.

I u Gradu je 2010. godine snimao seriju i film “Miris kiše na Balkanu” na poznatim dubrovačkim lokalitetima poput Straduna, hotela Excelsior itd.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *