ODLIČNE VIJESTI! OB Dubrovnik predstavila uređaj namijenjen testiranju alergija

494

U općoj bolnici Dubrovnik danas je predstavljen novi imunokemijski analizator aparata IMMULITE (Siemens) namijenjen za testiranje alergija u labaratorijskoj dijagnostici.

Ovaj uređaj od velike je važnosti bolnici, pogotovo što se tiče tehničkog dijela. Djelatnici OB Dubrovnik su do sad morali slati uzorke u vanjske centre, vanjske labaratorije, a to je predstavljalo niz komplikacija. 

-Određene uzorke ne možete slati poštom, one koje možete morate provjeriti pod kojim uvjetima, onda niste sigurni hoće li vam labaratorij uopće prihvatit uzorke, a na kraju rezultati nalaza se jako dugo čekaju.To je dosta toga znalo zakomplicirati. Odsad će nalazi biti na licu mjesta bez obzira što će uređaj raditi jednom do dvaput mjesečno – kazala nam je voditeljica Odjela za pedijatriju OB Dubrovnik, liječnica Marija Radonić. 

Osim tehničkih prednosti, uređaj IMMULITE ima ih još.

-Zlatni standard u dijanostici alergijskih bolesti je kožni ubodni test koji je visoko osjetljiv, visoko specifičan i relativno jeftin, te se njime služimo u svakodnevnom radu. No, uvijek se može dogoditi situacija u kojoj se klinički simptomi ne podudaraju s rezultatima testa. U tom slučaju morate imati određene testove koji će vam pomoći da se što bliže približite dijanostici – kazala je Radonić te dodala

– Ono što je najvažnije je poplava određivanja alergijskih bolesti iz, kako narod popularno zove iz kapi krvi. To se jako proširilo, a zapravo to uopće nije test za određivanje alergijskih bolesti kod djece. Na ovaj način svim pacijentima biti će ponuđena adekvatna dijagnostika i brz odgovor – istaknula je.

Liječnici ne skrivaju zadovoljstvo  jer im je s ovim uređajem itekako olakšan posao. Na fukcionalnost uređaja osvrnuo se i doc.dr.sc Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik. 

-Ovo je izrazito skup uređaj, koji smo mi dobili gratis. No, njegova testiranja su jako skupa, pa će biti samo pedijatri internisti oni koji će na svoju indikaciju provoditi testiranja. Uređaj će naravno služiti više grana medicine kao što su pedijatrija, imunologija te opća interna. 

Na pitanje kad bi uređaj krenuo s radom, ravnatelj Bekić je rekao da je od sljedećeg tjedna u uporabi. Također nam je rečeno da od sutra počinje obuka za rad na njemu.

-Uređaj je imunokemijski analizator IMMULITE od marke Siemens, jednog od najvećih proizvođača labaratorijske opreme. Tvrtka Siemens nam ga je ustupila na korištenje uz 200 gratis testova koji će biti iskorišteni dijelom za potrebe verifikacije, a i dijelom za potrebe naših pacijenata – kazala je spec.med.biokemije Antonija Perović,  voditeljica odjela za laboratorijsku dijagnostiku. 

Prema riječima spec.med.biokemije Perović uređaj će raditi 405 alergena bilo pojedinačno ili u kombinaciji, a alergene su izabrali prema specifičnosti našeg podneblja u dogovoru s liječnicom Radonić i potrebama pedijatrijske alergološke ambulante. Pod takve alergene spadaju maslina, drijenjak, ose, pčele ali i nutritivni kao što su mlijeko, jaja i slično.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *