OPĆINA KONAVLE: Krenulo uređenje Cavtata za sezonu, popusti svim ugostiteljima koji budu radili zimi

509

U sklopu priprema za turističku sezonu, koja i ove godine počinje za vrijeme uskršnjih blagdana, Općina Konavle je kroz svoj Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama krenula u uređenje Cavtata.

Nakon što je tijekom siječnja mjesnom odboru Cavtat i stanovništvu predstavljen program rješavanja nagomilanih komunalnih problema, po dobivanju nepodijeljene podrške, Općina je krenula u njegovu provedbu.
U proteklih desetak dana s ciljem uređenja zelenih povrsina posađeno je više od 600 novihsadnica autohtonog bilja na više lokacija, uređen je novoizgrađeni ulaz u Cavtat te niz lokacija u samom mjestu. Uskoro kreće i uređenje Trga Dr. Franja Tuđmana te šetnice na dijelu od plaže hotela Croatia do Ville Banac. Također su u punom jeku i radovi na proširenju ceste u naselju Bogišićeva Tiha čiji se završetak očekuje do kraja mjeseca travnja.

Početkom tjedna održan je i sastanak općinskog načelnika Boža Lasića i pročelnika UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Miljenka Mikulića s predstavnicima cavtatskih ugostitelja, a tom prilikom ugostiteljima su predstavljene mjere koje Općina poduzima s ciljem podizanja komunalnog reda na višu razinu.

Dogovoreno je kako će se javne površine za potrebe pružanja usluga koristiti u površinama koje su zakupljene, a isto tako ugostiteljima je ponovno predstavljena odluka Općinskog vijeća da se zakup javnih površina naplaćuje tijekom cijele godine.Naime kako je na spomenutom sastanku pojašnjeno, Općina je u postrecesijskim vremenima imala razumijevanja za sve poduzetnike te zadnjih osam godina nije mijenjala cijenu zakupa koja je u usporedbi saostalim jedinicama lokalne samouprave u Županiji uvjerljivo među najnižima.

S obzirom da je za nama najuspješnija turistička sezona u povijesti, a najave za nadolazeću su iznad svih očekivanja, cijena zakupa doživjet ćekorekcije, ali ipak ostati u rangu sa susjednim općinama i gradovima. U želji kako bi se produžila turistička sezona te stimulirali i nagradili ugostitelji koji rade tijekom cijele godine cijena zakupa van glavne sezone zasve koji budu radili bit ce 50 posto niža.Na sastanku se govorilo i o obvezi ugradnje tzv. mastolova, a sve u cilju sprječavanja možebitnih incidenata kakve smo imali prošle godine kada je radi začepljenja kanalizacijskog sustava došlo do onečišćenja mora.

Također je istaknuto da je Općina pokrenula proceduru donošenja strateškog dokumenta vizualnog identiteta stare gradske jezgre Cavtata. Riječ je o dokumentu kojim će Općina zajedno s Konzervatorskim odjelom iz Dubrovnika dati rješenje za sadašnje nereprezentativno stanje u prostoru tepropisati i urediti pitanja tendi, reklama, podloga i sl. u staroj jezgri Cavtata. Do donošenja tog dokumenta neće se davati suglasnosti za bilo kakve značajnije intervencije u prostoru, a nakon donošenja tog idejnog arhitektonskogrješenja, ugostitelji će imati primjeren rok za prilagodbu.

Na kraju su se obje strane složile kako Općina Konavle i cavtatski ugostitelji trebaju biti partneri u cilju održanja i poboljšanja visokih standarda sveukupnog izgleda Cavtata kao jedne od turističkih perjanica na Dubrovačkoj rivijeri, ali i cijeloj Hrvatskoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *