VODOVOD: Taložnice će omogućiti efikasniji rad kanalizacijskog sustava

409

Vodovod Dubrovnik pokrenuo je gradnju dvaju taložnica na Pilama, čime će se značajno poboljšati učinkovitost tamošnjeg dijela kanalizacijskog sustava. Pomoću njih spriječit će se ulazak pijeska i ostalih krupnijih nečistoća iz otpadnih voda u crpnu stanicu Pile, a što je bio uzrok čestih kvarova na tom postrojenju nakon obilnijih kiša. Cjelokupna investicija vrijedna je ukupno oko 450 tisuća kuna.

Taložnice su podzemne građevine spojene na kanalizacijsku mrežu, a svrha im je smanjenje količine krupnih otpadnih tvari koje dotječu prema crpnoj stanici te uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ujedno su opremljene i uronjenim pregradama koje služe za zaustavljanje plivajućih tvari, posebice ulja i masnoća.

Kako u KCS Pile opadne vode dolaze iz dva pravca, iz smjera Boninova te Ploča, jedna taložnica gradi se na Brsaljama, dok će druga biti ispod parkinga za taksi vozila kod tvrđave Minčeta.

Uz ove radove Vodovod Dubrovnik uskoro će provesti i zamjenu postojeće crpke u toj stanici, gdje će se ugraditi modernija crpka bazirana na novoj tehnologiji, a kojom će se smanjiti začepljenje papirnatim otpadom koji je bio drugi najveći uzročnik kvarova.

Ovim investicijama Vodovod nastavlja rad na izgradnji efikasnijeg sustava odvodnje otpadnih voda u Dubrovniku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *