Otvorenje izložbe ‘Dnevnik čitanja’ Biljane Stamenkovske Šipuš

556

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe ‘Dnevnik čitanja’ Biljane Stamenkovske Šipuš koje će se održati u nedjelju 10. prosinca u Galeriji Flora u 12 sati.

‘Dnevnik čitanja’ sastoji se od tridesetak grafičkih listova načinjenih u tehnikama dubokog tiska. Riječ je o grafičkim dnevnicima – bakropisima i suhim iglama nastalim u razdoblju od proteklih godinu dana u kojima se umjetnica vraća svojim grafičkim počecima. Ostaje vjerna crtežu i pismu: urezujući i gravirajući, ponekad oprezno i nježno, ali još češće žestokim duktusom linije, pristupa cinkovnim pločama (matricama). Bilježeći svoju stvarnost, raspoloženja, borbe, depresije, obrane, odustajanja – njegujući “svoje ožiljke”, iskušava svoju žensku snagu, majčinstvo, uloge i (za)datosti svakodnevnog bivanja. Autodestrukcija je sveprisutna, najprije kao odstranjivanje onoga što je pogubno, a istovremeno iscjeljujuće.

Dnevnik čitanja također je reminiscencija na dane čitanja lektire i vođenja bilješki o pročitanom književnom djelu. Što bi se moglo ili trebalo iščitati iz ovih grafičkih listova, kao i u čitanju bilo kojeg štiva, stvar je osobnog doživljaja koji se uglavnom najbolje čita između redova.

Biljana Stamenkovska Šipuš, akademska slikarica-grafičarka upisuje prvi put studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1989. godine. Godine 1991. nastavlja studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 1995. godine na grafičkom odjelu u klasi prof. Frane Pare.

Od tada se bavi različitim oblicima umjetničkog djelovanja, a ponajprije grafikom, točnije dubokim tiskom. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba se može pogledati svaki dan od 15 do 20 sati u Galeriji Flora, Šetalište kralja Zvonimira 32.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *